Vrij van Pijn - Beautiful Boy: Kiezen voor jezelf, jij kan dat ook!

Beautiful Boy: Kiezen voor jezelf, jij kan dat ook!


Beautiful Boy
Ik wil graag iets persoonlijks met je delen...


De film Beautiful Boy die ik onlangs zag, raakte me. De film is een waargebeurd verhaal over de drugsverslaving van een zoon (Nic) en de strijd van zijn vader om zijn zoon te beschermen. Het is een aangrijpend drama over vernietiging, verval en weder opstand, over veerkracht en herstel. En niet in de laatste plaats over liefde, vertrouwen en vrede.


Hoewel ik gelukkig nooit te maken heb gehad met drugsgebruik, was de strijd van Nic voor mij heel herkenbaar. Het verloop van en vooral het herstelproces van de chronische ziekte MS (multiple sclerose), waar ik 17 jaar lang aan leed, vertoonde veel overeenkomsten met het verloop en de omstandigheden van de ‘ziekte’ drugsverslaving.


Ingekapseld


In mijn situatie was er geen externe factor (van buitenaf) als de toediening van een verwoestende drug in het lichaam. MS is een auto-immuunziekte, wat betekent dat (de vernietiging) van binnenuit komt. Maar er is sprake van een soortgelijke kracht.


De vernietigende kracht van de drug crystal meth had dezelfde gevolgen op het lichaam en geest van hoofdpersoon Nic, als het effect van de ziekte MS op mij had. Ik raakte steeds meer gevangen in mijn eigen lichaam. Zowel in het geval van MS als bij drugsverslaving word je ‘ingekapseld’.


Totdat je -letterlijk- geen kant meer op kunt. Zowel fysiek als geestelijk had ik geen veerkracht meer.


Er ontstaan heftige emoties. Net als Nic was ik intens kwaad, zwaar teleurgesteld en enorm verdrietig.


Kwaad op de wereld en teleurgesteld in het leven.


Kwaad omdat ik me niet belangrijk en onbegrepen voelde.


Kwaad omdat ik voelde dat ik mensen kwetste en steeds verder van mij af duwde. Ik nam het niemand kwalijk dat ze mij links lieten liggen. Nee, ik was kwaad op mezelf.


Ik voelde mij een mislukkeling. Het lukte me niet om mijn vriendschappen in stand te houden, mijn studies af te maken of voor mezelf te zorgen.


Ik was intens verdrietig omdat ik mijn vrijheid en mijn levensgeluk door mijn vingers voelde glippen.


Emoties


Naar buiten toe deed ik alsof dat allemaal niet zo was. Ik maakte me ook zorgen om anderen. Konden zij het wel aan, om met mij om te gaan?


Ik voelde dat er in mij ‘iets’ zat dat me uitholde. Dat iets kan drugs zijn. Het gevaar van drugsgebruik is dat je er steeds heftiger naar verlangt.


Maar de leegte in je lichaam blijft. In mijn geval was die leegte MS en alles wat die ziekte kapot maakte. Ik voelde me hulpeloos en machteloos. Er was niets dat het gat in mijn lichaam, dat steeds groter werd, kon vullen.


Mensen in mijn omgeving wilden me helpen. Ze vertelden me wat ik moest doen en vooral wat ik niet moest doen. Iedereen vond wat van mijn situatie, maar niemand had een oplossing.


Ik vertrouwde niemand meer. Medicijnen en therapieën helpen niet. Sterker nog: volgens de reguliere geneeskunde was MS ongeneeslijk. Men verwachtte van mij dat ik me daar ook naar zou gedragen en me erbij neer zou leggen.


Mijn moeder was intens verdrietig. Mijn broer verdween uit beeld. Mijn vader (die specialist was in het ziekenhuis waar ik zes keer opgenomen ben geweest) had vanaf het begin afstand genomen. Hij kon er niet mee omgaan. Dit was allemaal emotioneel zwaar voor mij.


Wanhoop


De invloed van familie en relaties kwam één op één terug in de film. De ziekte vernietigt niet alleen een mensenlichaam en daarmee een mensenleven, maar heeft ook een vernietigende werking op de omgeving en de relaties van de patiënt.


In de film leefde ik mee met de wanhopige pogingen van de ouders van Nic om hem te helpen, te troosten, moed in te spreken en om steeds maar weer nieuwe oplossingen aan te dragen. Daar herkende ik mijn moeder in.


Ouders en hulpverleners kregen geen grip op Nic. Hij bleef drugs gebruiken en het ging bergafwaarts met hem. Op het laatst hadden alle mensen uit zijn omgeving hem opgegeven. Zijn vriendin, die ook drugs gebruikte, had het niet overleefd. Nic stond er alleen voor.


Transformatie


Hij moest het nu helemaal zelf opknappen. En dáár vond zijn transformatie plaats. Zijn ouders en de hulpinstanties konden hem niet helpen zolang hij zich niet wilde láten helpen. Pas toen hij zelf de beslissing nam om te kiezen voor het leven en ervoor te vechten, veranderde alles. Vóór die tijd wilden anderen dat hij ontwenningsprogramma’s volgde. Zelf wilde hij dat niet, want de drug was de baas. Toen hij op zijn dieptepunt was (hij lag zo goed als dood op straat) vond hij, diep vanbinnen, de kracht om te vechten en op te staan.


De conclusie is helder. Zolang ouders, partner, vrienden of dokter zeggen wat je moet doen, verandert er niets wezenlijks. Dat gebeurt pas als de zieke er zélf voor kiest om geholpen te worden.


Nic leefde als een flierefluiter. Er werd voor hem gezorgd. Anderen waren bepalend voor zijn geluk en welzijn. Dat vond hij vanzelfsprekend...


Vóórdat ik MS kreeg op mijn 20e leefde ik ook op die manier. De echte verandering bij Nic vond pas plaats toen hij het heft in handen nam. Dit gold ook voor mijn eigen ziekte- en herstelverleden.


De dag dat ik de regie terug pakte over mijn leven, stopte het gevecht. Het grootste gevecht is het gevecht met jezelf. Met alles wat je denkt, wat je wil dat waar is en wat je in stand wil houden. Dat is wat er in de weg zit voor herstel en zelfrealisatie.


Het herstel van mijn lichaam begon nadat ik zélf de knop had omgedraaid. En met de nodige hulp en de juiste behandelingen was ik weer in staat om een volwaardig leven te leiden.


 


--------------------------------


Misschien herken je iets van jezelf in dit verhaal en vind je het tijd voor verandering. Maak dan een afspraak voor een intake. We bespreken dan je ziekte- en gezondheidsverleden. Op basis van het onderzoek in de intake kan ik je precies vertellen wat ik voor je kan doen en hoe we je herstel gaan aanpakken.
Als je belt met 06-24733688, dan plant mijn assistente een tijd voor je in.


Ik hoop je te zien!


[Beautiful Boy, een film van regisseur Felix van Groeningen, is momenteel te zien in de bioscopen.]


 
 
Vrij van Pijn

Met het behandelingsprogramma van Vrij van Pijn kun je pijn en beperkingen achter je laten en liggen een gezond lichaam en het gevoel van vrijheid waar je zo naar verlangt weer binnen handbereik.

Praktijk gegevens

Kanaalpark 157
2321 JW Leiden
085-0027598

Parkeren
Gratis voor de deur

Openbaar vervoer
5 Minuten lopen vanaf station Leiden Lammenschans

Praktijkgegevens

Kanaalpark 157
2321 JW Leiden
085-0027598

Parkeren
Gratis voor de deur

Openbaar vervoer
5 Minuten lopen vanaf station Leiden Lammenschans