Video 2: ‘Ben je gemiddeld?’
Tekst ondertiteling:

Eerst wil ik je een compliment geven. Een compliment omdat de meeste mensen niet verder kijken dan het eerste filmpje. Deze mensen denken waarschijnlijk zoiets als ‘het zal allemaal wel’ of ‘dat moet ik nog zien’ en dat is prima. Ik vind het allemaal helemaal goed. Het is een redelijk gemiddelde reactie op alles wat een beetje nieuw is. Denk je niet?

Het gaat erom in dit verhaal wat ècht belangrijk is en echt belangrijk denk ik is hoe jij reageert. Hoe jij omgaat met je omstandigheden en je mogelijkheden. Want misschien ben jij niet gemiddeld. Misschien durf jij wel jezelf open te stellen voor iets wat je nog niet kent, voor nieuwe mogelijkheden in je gezondheid en verbetering.

Ik ben gelukkig niet de enige. Ik denk alleen al aan mijn persoonlijke trainer die van oorsprong fysiotherapeut is en die heeft heel veel gedaan voor mijn herstel. Hij zegt: ‘het maakt mij niet uit met welke klachten mensen binnenkomen, het gaat er mij om hoe ik de mensen kan helpen met wat ze wel weer willen doen en wat ze wel weer kunnen’.

Deze gedachtegang is ook de basis van wat ik vertel. Wat kunnen we eraan doen om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld weer koffie kunt gaan drinken met je vrienden. Dat je weer naar de markt kunt fietsen. Wat er ook voor nodig is om te zorgen voor verbetering, dat gaan we doen en deze aanpak die bestaat uit twee elementen.

De eerste is en daar besteden we 20% van onze aandacht en onze tijd aan: welke blokkade, belemmering zorgt ervoor dat je dat niet meer kan.

Een tweede vraag, het tweede element is wat heb je nodig om deze te elimineren zodat je wel weer kunt wat je zo graag wil, waar je zo naar verlangt. Daar besteden we 80% van onze aandacht en tijd aan.

Het is heel erg belangrijk ook om je te realiseren dat het niet gaat om wat je wel eens hebt geprobeerd of wat je misschien wel eens hebt gedaan voor herstel van je pijnklachten. Maar dat het echt gaat om een commitment en dat betekent dat je een afspraak maakt met jezelf en daar een bewuste keuze in maakt om er alles aan te doen. Dat je alles op alles zet om bijvoorbeeld een bepaalde behandeling in het ziekenhuis of bij een alternatieve behandelaar helemaal te volgen en alle adviezen op te volgen. Dat je het helemaal doet met hoofd, hart en ziel zou je kunnen zeggen.

Dus niet dat je het een beetje uitprobeert want daar zit geen hart in, daar zit geen kracht in, maar dat je echt je best ervoor doet.

Waarom is dat zo belangrijk? Omdat de keuzes die we nu maken in onze handelingen, onze acties bepalen wat er gaat gebeuren en hoe onze toekomst eruit zal zien.

Daarom is het belangrijk om een duidelijke keuze te maken over wat we willen, waar we heen gaan. We moeten ook een richting hebben want de beslissingen die we vandaag nemen, die we nu nemen, die bepalen onze toekomst. In mijn eigen herstelproces van een ‘ongeneeslijke ziekte’ niet voor niets tussen aanhalingstekens, heb ik heel veel beleefd en ontdekt. Ook door de ervaringen die ik heb opgedaan met mijn cliënten in de praktijk de afgelopen 23 jaar alweer.

Daardoor geloof ik heel sterk en ben ik ervan overtuigd dat niet allerlei omstandigheden waar we niks aan kunnen doen ons leven en onze gezondheid bepalen, maar dat de beslissingen die we vandaag nemen bepalen hoe ons leven er nu en in de toekomst uitziet.

Dus kies er zelf voor of je bij de grote groep van gemiddelde mensen wilt horen of dat je jezelf bijzonder genoeg vindt om je leven ook bijzonder te maken en te houden. Kies voor nieuwe mogelijkheden en maak er een heel erg mooie dag van.