Een wetenschappelijke benadering van het paranormale

Wat spookt er bij Carrie Poppy? Zijn het spoken of is het nog erger? In deze lezing vertelt deze onderzoeksjournaliste over een griezelig gevoel waar je je vrienden voor wilt waarschuwen. Ze legt uit waarom we de wetenschap nodig hebben om om te gaan met paranormale activiteit.

 


 Carrie Poppy is schrijfster, radiopresentatrice en comedienne.
Ze vertelt verhalen over het paranormale door te schrijven, verhalen te vertellen en op de radio.
Lees meer over haar >

 

Nederlandse vertaling van de lezing:

0:11 Acht jaar geleden werd ik achtervolgd door een boze geest.


0:19 Ik was destijds 25 en woonde in een klein huisje achter andermans huis in Los Angeles. Het was zo'n pension, een beetje vervallen, waar voor een lange tijd niet naar was omgekeken. Op een nacht was ik er en kreeg een echt griezelig gevoel,zo'n gevoel alsof je wordt gadegeslagen. Maar niemand was er behalve mijn twee honden die alleen maar aan hun poten zaten te knabbelen. Ik keek rond. Er was niemand. Ik dacht: "Oké, het zal mijn verbeelding zijn." Maar het gevoel werd sterker en sterker en ik begon een druk op mijn borst te voelen, het soort gevoel wanneer je slecht nieuws krijgt. Maar het begon lager en lager te dalen en bijna pijn te doen.


1:15 In de loop van die week werd dit gevoel erger en erger en begon ik overtuigd te raken dat er iets er was in mijn kleine pension, dat me bespookte.


1:29 Ik begon geluiden te horen, een soort 'woesj'-geruis, alsof er iets passeerde. Ik belde mijn beste vriendin, Claire, en zei: "Ik weet dat dit gek gaat klinken, maar, hmm... ik denk dat er een spook zit in mijn huis en ik wil me ervan ontdoen." En ze zei: — ze is zeer open van geest — "Ik denk niet dat je gek bent. Ik denk dat je een reinigingsritueel moet uitvoeren."


2:04 (Gelach)


2:09 "Koop wat salie en verbrand die en zeg dat het weg moet gaan."


2:14 Dus zei ik "Oké" en ging salie kopen. Ik had nooit dit nog nooit gedaan, ik stak de salie in brand, zwaaide ermee en zei: "Ga weg! Dit is mijn huis! Ik woon hier. Jij woont hier niet!" Maar het gevoel bleef. Niets werd beter. En toen begon ik te denken, Oké, dit ding zit me nu waarschijnlijk uit te lachen, want het is niet weg en in zijn ogen ben ik waarschijnlijk alleen maar een machteloos ding dat hem niet kan wegkrijgen.


2:47 Elke dag dat ik thuis kwam, werd dat gevoel zo sterk — ik lach er nu wel mee — dat ik elke nacht in bed zat te huilen. En het gevoel op mijn borst werd erger en erger.Het was fysiek pijnlijk. Ik ging zelfs naar een psychiater en probeerde haar me medicijnen te laten voorschrijven. Ze wou het niet omdat ik niet schizofreen was.


3:21 (Gelach) Uiteindelijk ging ik op het internet en ik googelde 'spookhuizen'. En ik kwam op een forum van spokenjagers terecht. Maar het was een speciaal soort spokenjagers — het waren sceptici. Zij geloofden dat elk geval van geesten die ze tot dusver hadden onderzocht door de wetenschap was ontkracht. En ik weer: "Oké, knappe koppen, dit gebeurt er met mij en als jullie er een uitleg voor hebben, zou ik die graag horen."


3:54 Een van hen zei: "Oké. Hmm, heb je al gehoord van koolmonoxidevergiftiging?"


4:03 En ik zei: "Ja. Iets als gasvergiftiging?"


4:11 Koolmonoxidevergiftiging krijg je wanneer er gas in je huis lekt. Ik zocht het op en de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn druk op je borst, auditieve hallucinaties —woesj— en een onverklaarbaar gevoel van angst. Die nacht belde ik het gasbedrijf. Ik zei: "Ik zit met een noodsituatie. Jullie zouden dringend moeten komen. Ik wil nu het hele verhaal niet kwijt, maar ik heb jullie dringend nodig."


4:44 (Gelach)


4:45 Ze kwamen. Ik zei: "Ik vermoed een gaslek." Ze hadden een koolmonoxide-detector bij en de man zei: "Het is echt goed dat u ons vanavond nog belde want u had weldra dood kunnen zijn."


5:00 37 procent van de Amerikanen geloven in spookhuizen en ik vraag me af hoeveel er ooit in een zijn geweest en hoeveel van hen in gevaar verkeerden.


5:15 Dat spookverhaal leidde uiteindelijk tot mijn werk. Ik ben onderzoeker, en wel in twee betekenissen: Ik ben onderzoeksjournalist en ik onderzoek ook beweringen over het paranormale en beweringen over spiritisme. Dat houdt een paar dingen in.Soms doe ik alsof ik een exorcisme nodig heb zodat ik — ja, dat klopt! — zodat ik naar een exorcist kan gaan en zien of hij met kunstjes of psychologische trucsiemand probeert te overtuigen dat hij bezeten is. Soms betekent dat dat ik undercover ga in een randgroep waar ik dan verslag over uitbreng in een podcast die ik co-host. Ik deed meer dan 70 onderzoeken zoals dit met mijn co-host, Ross.Ik zou jullie graag vertellen dat wetenschap 9 keer van de 10 wint, met glans slaagt, het allemaal uitlegt. Dat is niet waar. De waarheid is dat de wetenschap 10 keer op 10 wint, slaagt met glans.


6:13 (Applaus)


6:26 Dat betekent helemaal niet dat mysteries niet bestaan. Natuurlijk zijn er mysteries, maar een mysterie is een mysterie. Het is geen spook.


6:35 Nu denk ik dat er twee soorten waarheid bestaan, en het heeft een tijdje geduurd voor ik eruit was, maar ik denk dat het klopt, ik leg het uit. Ik denk dat er 'buitenwaarheid' en 'binnenwaarheid' bestaat. Als je tegen me zegt, "Er was ooit iemand die Jezus heette", dan is dat een buitenwaarheid, toch? We kunnen het opzoeken in de historische gegevens. We kunnen bepalen of dat waar lijkt te zijn. En ik zou beweren dat het waar lijkt te zijn. Maar: "Jezus stond op uit de doden." Oei! — een stuk lastiger.


7:08 (Gelach)


7:11 Dat zou ik dan een bewering van buitenwaarheid noemen, omdat hij fysiek verrees ofwel niet. Ik ga er niet op ingaan of hij dat deed of niet, maar ik zou dat wel een bewering van buitenwaarheid noemen. Het gebeurde of het gebeurde niet. Maar als je zegt: "Het kan me niet schelen of hij al dan niet verrees. Het is symbolisch belangrijk voor mij en deze metafoor is zo zinvol, zo belangrijk voor mij dat ik niet ga proberen je ervan te overtuigen", dan ben je van de buitenwaarheid overgegaan naar de binnenwaarheid, van wetenschap naar kunst. We hebben de neiging om daar niet altijd duidelijk in te zijn, om te proberen om van onze binnenwaarheden buitenwaarheden te maken, of daar met elkaar niet altijd eerlijk over te zijn. Als mensen ons hun binnenwaarheden vertellen, proberen ze ze te verdedigen met de normen van buitenwaarheden.


7:58 Ik spreek hier over buitenwaarheid, over objectieve dingen. Er was een objectieve werkelijkheid in mijn spookhuis, toch? Nu dat ik jullie over dat gaslek vertelde,betwijfel ik of hier nog iemand zou zeggen: "Ik denk nog steeds dat er ook een spook was."


8:14 (Gelach)


8:15 Want met wetenschappelijke verklaringen hebben we geen spook meer nodig. We gebruiken deze dingen als voorlopige verklaring. Wij geloven ze niet vanwege bewijs; wij geloven ze vanwege gebrek aan bewijs.


8:29 Zo is er een groep in Los Angeles, de groep van onafhankelijke onderzoeken of het IIG, genoemd en ze doen geweldig werk. Ze loven een prijs van $10.000 uit voor iedereen die onder wetenschappelijke voorwaarden kan aantonen dat hij een paranormale gave heeft. Niemand heeft hem al gekregen, maar ze hadden een paar mensen die beweren dat ze helderhorend waren, wat betekent dat ze stemmen kunnen horen uit het hiernamaals of dat ze gedachten kunnen lezen. Er was iemand bij die heel oprecht geloofde dat hij gedachten kon lezen. Dus testten ze hem, zo gaat dat altijd altijd. De groep zegt: "We volgen een protocol, we kunnen dat wetenschappelijk uittesten. Bent je het daarmee eens?" De persoon zegt ja. Dan doen ze de test. Het is zeer belangrijk dat beide partijen akkoord gaan. Ze deden het, ze hebben hem getest. Zij zeiden: "Oké, weet je wat? Je was niet in staat om te zeggen wat Lisa zat te denken. Het gaf ongeveer hetzelfde resultaat als puur toeval.Het lijkt erop dat je de gave niet hebt."


9:34 Dat gaf hen de gelegenheid om met hem vanuit medevoelen een zeer lastig gesprek aan te gaan, dat er in principe hierop neerkwam: "Hoi, we weten dat je oprecht bent en dat betekent dat je iets hoort in je hoofd."


9:50 Maar die dag moest die man een zeer moeilijke beslissing nemen, een levensveranderend besluit over de vraag of hij hulp zou gaan zoeken. Helpen we mensen eigenlijk om verbanden te leggen die eerder misschien wel buitenaards leken, ze zetten onze terug met de voeten op de grond en maken ons leven misschien beter.


10:17 Maar aan de andere kant zou het misschien ooit eens één keer waar kunnen zijn.Misschien ontdekken we ooit wel eens geesten en dat zou pas geweldig zijn! Elke keer als ik met een van deze onderzoeken begin, raak ik nog steeds zo opgewondenen ik heb er al zo'n 75 gedaan, maar bij nummer 76 denk ik dan weer: "Dit is het!"


10:38 (Gelach)


10:40 Misschien ben ik gewoon een eeuwige optimist, maar ik hoop dat ik nooit deze hoop verlies en ik nodig jullie uit tot dezelfde houding wanneer mensen jullie hun buitenwaarheden komen vertellen. Wanneer je spreekt over testbare beweringen,respecteer ze dan genoeg om ze goede vragen te stellen. Daag hen uit en kijk hoe jullie het samen kunnen onderzoeken. Men denkt soms dat je een geloof niet tegelijk kunt respecteren en het ook nog in vraag stellen, maar dat is niet waar. Wanneer we aan het slot morrelen, wanneer we de bewering in vraag stellen, zeggen we: "Ik heb respect voor je, ik luister naar wat je zegt, ik ga het samen met jou uittesten." We hebben allemaal al eens ervaren dat je iemand iets vertelt, en dat ze doen van: "Oh ja, dat is echt interessant." Dan weet je dat ze je niet serieus nemen. Maar wanneer iemand zegt: "Echt? Hè. Klinkt me een beetje vaag, maar ik luister", dan weet je tenminste dat ze geïnteresseerd zijn en je respecteren. Dat is het soort houding die we moeten aannemen met deze beweringen. Dat is iemand laten zien dat het je wat kan schelen wat ze zeggen. Dat is respect!


11:45 De meeste van deze onderzoeken draaien op niets uit, maar zo werkt alle wetenschap nu eenmaal. Voor alle kankers hebben we nog geen remedie, maar we blijven zoeken. Om twee redenen. Omdat ten eerste het antwoord van belang is. Of we nu zoeken naar het hiernamaals, het paranormale of de behandeling voor kanker, alles komt neer op dezelfde vraag: hoe lang zullen we hier nog zijn?


12:13 En twee, omdat zoeken naar de waarheid, open van geest zijn, bereid zijn om ernaast te zitten en je hele wereldbeeld te veranderen ontzagwekkend is.


12:25 Ik raak nog steeds opgewonden door spookverhalen. Ik vind nog steeds dat elke groep, waar ik mee in contact kom, misschien wel gelijk kan hebben en ik hoop die hoop nooit te verliezen. Laten we allemaal nooit de hoop verliezen, omdat zoeken naar wat 'buiten' is ons helpt te begrijpen wat 'binnen' is. O ja, zorg thuis voor een koolmonoxide-detector.


12:49 Dank u.


12:50 (Applaus)


 

Meer inspiratie over dit onderwerp:

 Spook: Science Tackles the Afterlife


Mary Roach
W. W. Norton & Company, 2006
Spook was the first book that made me question my worldview. In fact, it turned my world upside down. I had always believed that reality was consistent and that if science just got advanced enough, it would find evidence of souls, afterlife, angels, demons, and the rest. But this book gave me quite a shock. For the first time, I had to face a frightening question: what if science is ready for those questions now? And what if it has already done a pretty good job answering them?

 
Them: Adventures with Extremists


Jon Ronson
Simon & Schuster, 2003
Jon is such a tender writer, full of affection for his subjects, even when they're doomsday preppers or someone who thinks the world is secretly run by lizard people. In this funny and heartfelt book, we follow Jon on his outrageous travels among the true believers. I hold this book, and Ronson's attitude, as a guiding light in how I treat my own investigations.

 
"James Randi Psychic Surgery"


Randi has been a leading voice for decades in questioning paranormal claims. As a magician by training, he is an expert in how easily we can be misled with a little misdirection. In this video, he demonstrates "psychic surgery," a pseudoscience technique in which practitioners claim to remove tumors without even making an incision.

 
Independent Investigations Group


This paranormal investigations team is one of the best in the world. The Los Angeles-based group uses the scientific method to test people who claim to have paranormal abilities and promise $100,000 to anyone who can pass the test (so far, no one has). Their website is full of fascinating reports on recent tests.

 
Oh No, Ross and Carrie


Do I host this podcast? Sure, I host this podcast. But it's really good, so you should listen to it. Hear Ross and I go undercover in Scientology, zap our brains with electricity unnecessarily, chase ghosts aboard the HMS Queen Mary, worship a naked woman with an occult group, and overdose on homeopathic remedies. What could be more fun? And through it all, we check in with science and critical thinking to see whether the claims being made are all they are cracked up to be. 


 

Vrij van Pijn

Met het behandelingsprogramma van Vrij van Pijn kun je pijn en beperkingen achter je laten en liggen een gezond lichaam en het gevoel van vrijheid waar je zo naar verlangt weer binnen handbereik.

Nieuwsbrief

Meer ervaringen van cliënten, artikelen en de agenda.

Praktijk gegevens

Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
06-24733688

Lid van de V.I.V., reg.nr. 1907738B
AGB-code praktijk: 90-57365
AGB-code behandelaar: 90-048878

Praktijkgegevens

Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
06-24733688

Lid van de V.I.V., reg.nr. 1907738B
AGB-code praktijk: 90-57365
AGB-code behandelaar: 90-048878