lichaam

Ontdek hoe je ervoor kunt kiezen je ook goed te voelen:

Als je last hebt van pijn kan het moeilijk zijn om je opgewekt of zelfs vrolijk te voelen. Veel mensen in mijn praktijk ervaren dat zij verveeld, onzeker, bang, gespannen of chagrijnig worden van de beperkingen die hun lichamelijke pijn met zich meebrengt.

Mensen die met pijnklachten te maken hebben, zijn snel geneigd om:
– elk gevoel van pijn te negeren
– of juist álles wat ze voelen als pijnlijk te benoemen
– hun lichaam pas te bewegen als het echt noodzakelijk is
– of juist te veel te doen om hun fysieke toestand te vergeten
– zich terug te trekken en weinig mensen meer te ontmoeten
– hun lichaam de schuld te geven van hun ongeluk

Dit gedrag werkt juist belemmerend en ontkrachtigend:
– het maakt je steeds minder zeker om iets te ondernemen
– als je stopt met bewegen verlies je spierkracht en uithoudingsvermogen
– als je tevéél doet kun je je gezondheid juist schaden
– Als je niet oppast raak je geïsoleerd, eenzaam en depressief.

In plaats van het te negeren of af te schrijven kun je je lichaam beter gaan gebruiken als een hulpbron.

Er zijn krachtige maar simpele oefeningen om je stemming snel te veranderen. Om te begrijpen hoe het werkt en wat je hier zelf aan hebt, nodig ik je uit om een paar minuten te nemen om deze oefeningen te doen:

Oefening 1
1. Ga recht en ontspannen zitten, met je voeten op de grond
2. Kijk recht voor je uit, glimlach uitgebreid en twinkel met je ogen alsof je verliefd bent
3. Laat je kaken, je tong en je schouders ontspannen
4. Adem rustig en diep in je buik
5. Blijf lachen en twinkelen
6. Hou dit 10 seconden vol

Stop de oefening en sta even stil bij hoe je je voelt.

Oefening 2
1. Ga zitten, sla je armen over elkaar en kruis je benen
2. Kijk naar beneden en frons je voorhoofd
3. Maak vuisten met je handen en krom je tenen
4. Adem oppervlakkig, hoog in je longen
5. Blijf naar beneden kijken en je handen en tenen spannen
6. Hou dit 30 seconden vol

Stop de oefening en sta even stil bij hoe je je voelt.

De eerste oefening wordt geassocieerd met een gevoel van blijdschap, openheid, kracht en controle.
De tweede oefening wordt geassocieerd met een gevoel van verdriet, stress, angst, geslotenheid, zwakte en een behoefte aan veiligheid. Wat vind je ervan om de verschillen in je gevoel zo duidelijk te ervaren? Niet te geloven toch? Doe de oefening nog een of twee keer als je het nog niet zo duidelijk voelt.

Je emotionele reacties op je lichaamshouding wijzen op een relatie tussen je lichaam en je geest die je in de loop der jaren automatisch hebt aangeleerd. Wanneer je je bv. verdrietig voelt, kun je je stemming veranderen door de gelaatsuitdrukking en lichaamshouding aan te nemen die bij vreugde en geluk horen. Het zal de ene keer beter gaan dan de andere keer, maar doe het een paar keer per dag, zodat je de bekrachtigende stemming steeds gemakkelijker kunt oproepen.

Hoe meer lichaamsdelen je in de stemming brengt die je wilt oproepen, hoe sterker het effect. Als het kan sta dan op en beweeg je zoals je beweegt wanneer je je opgewekt en sterk voelt. Huppel, spring, dans! Je zal je geweldig voelen! Gebruik dit ook in een andere omgeving, bijvoorbeeld bij je vrienden, op je werk of gewoon op straat.

Probeer je voor de lol nog eens verdrietig te voelen terwijl je nog steeds in de vreugde- en geluksstemming bent. Neem de juiste gelaatsuitdrukking en de lichaamshouding aan en je zult merken dat het zelfs moeilijk is om je dan nog verdrietig te voelen.

Realiseer je dat je altijd voor een bepaald gevoel kan kiezen. Je kunt altijd kiezen voor een bekrachtigende en ondersteunende stemming in plaats van een belemmerende en ontmoedigende stemming.

Let er wel op dat je de oorzaak van je oorspronkelijke verdriet, je lichamelijke pijn of klachten de aandacht geeft die het verdient. Maar laat je leven niet beheersen door “negatieve” emoties als verdriet, boosheid, angst of bitterheid. Dat is zonde van de blijdschap, de openheid, het geluk en de kracht die je, ondanks de pijn, in je lichaam hebt.

Geef jezelf toestemming om je ook goed te voelen en daarvoor te kiezen. Daar heeft iedereen recht op. Beheers je stemming met je lichaamshouding en neem de juiste stappen om je lichaam de gelegenheid te geven om weer te herstellen. Zo neem je op verschillende fronten je kracht en controle weer terug.

Wil je weten welke stappen jij in jouw gezondheidssituatie kunt zetten om je lichaam de gelegenheid te geven zich te herstellen en zo van je pijnklachten af te komen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden voor jouw herstel te bespreken. Bel naar 06-38038643 of stuur een email: info@vrijvanpijn.nl.

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

  • 425 words-2 min read-

    Lees het verhaal van Else die alleen kon werken met […]

    Lees meer
  • 957 words-5 min read-

    7 tips voor je herstel: Heb jij ook het gevoel […]

    Lees meer
  • 775 words-4 min read-

    Lees het verhaal van Nicole die bijna niets meer kon […]

    Lees meer