pijn

Als ik ´s nachts uit mijn bed kwam kraakten mijn knieën aan alle kanten. Ik had er zoveel pijn aan dat ik niet meer op mijn knieën kon zitten. Door de pijn in mijn heup kon ik slecht zitten en liep ik slecht. De pijn in mijn schouders was zo erg dat ik mijn jas niet meer kon aantrekken.

Ik had pijn in mijn knieën, in mijn heup en in mijn schouders, dat zijn de drie dingen waarmee je in beweging blijft. Ik voelde me oud en krakkemikkig worden. En dat wilde ik niet want ik ben een mannetje dat altijd bezig is. Ik wilde wel aan het werk blijven en een leven leiden zonder pijn. Maar dat kon ik niet meer.

Ik ben ook wielrenner. Toen ik de Brienenoordbrug opfietste bij Rotterdam voelde ik de pijn in mijn knieën. Ik kwam uiteindelijk wel boven, maar ik was bang dat het de laatste keer zou kunnen zijn dat ik over de Brienenoord zou fietsen.

Ik ging dus op zoek naar hulp. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik artrose had. Ik moest er maar mee leren leven, hoorde ik. Maar daar had ik geen vrede mee.

Toen ik de website zag van Vrij van Pijn, dacht ik dat het voor mij ook wat op kon lossen. Eerst was ik een beetje afwachtend, want ik had zoiets nog nooit gedaan. Maar ik nam toch contact op en daar is het begonnen.

Ik heb goede resultaten en ik ben heel tevreden. Nu fiets ik weer voorop in mijn groepje, 100 kilometer en ik heb geen pijn meer! En ik kan weer dingen doen die ik voorheen niet meer kon, zoals tuinieren. Dat is mijn hobby en dat kan ik nu weer zonder pijn in mijn knieën. Niet altijd, maar goed. Met de heup hetzelfde verhaal. Ik ben nu op het punt dat ik af en toe licht hardloop. En over mijn schouders ben ik ook heel tevreden.

De grootste stap voor mij was om naar Wim te bellen, want het was iets onbekends. Maar ik heb het toch gedaan. Gelukkig, want ik vind het gewoon een wonder.

Koos

continue reading

Related Posts

 • 226 words-1 min read-

  Ik deel hier graag het verhaal van Hester met je: […]

  Lees meer
 • 1006 words-5 min read-
  Lees meer
 • 25 words-0 min read-

  Bekijk dit inspirerende filmpje! Je kan pijn en spanning […]

  Lees meer