overweldigd

Ontdek wat je dichterbij verbetering van je pijnklachten brengt:

Weet je soms ook niet meer wat je moet doen? Voel je je ook bedolven onder de constante stroom van informatie over gezondheid, wellness, pijn en ziekte? Iedereen vindt weer iets anders dan de ander, iedereen heeft wel een mening, vaak zonder dat ze er echt iets van weten. Zelfs de dokters zijn het niet met elkaar eens en hebben hun eigen manier van werken uitgezocht.

In principe is dat natuurlijk goed. In een vrij land zoals Nederland is het van belang om de mogelijkheid te hebben om te kiezen. De ene behandeling is effectief voor de één, voor de ander weer een andere behandeling. Het gevaar is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat kan ervoor zorgen dat je helemaal geen keuze meer maakt voor verbetering van je gezondheid. Ik kan je geruststellen.

Je bent niet alleen. De massa aan informatie over gezondheid die op ons wordt afgevuurd hoort bij de steeds hogere eisen van deze tijd. Naast wat dokters en andere specialisten vertellen, verwachten we dat we alle antwoorden op onze vragen ook kunnen vinden op internet, in boeken en in veel tijdschriften. En de buurvrouw is ook nog eens stellig in haar mening, omdat ze onder de indruk is van het verhaal van haar vriendin die zich niet goed behandeld voelt in het ziekenhuis.

Dat is allemaal niet zo makkelijk dus. Hoe meer informatie we tot onze beschikking hebben, hoe minder er uiteindelijk lijkt te gebeuren. Hoe meer we gaan afwachten, hoe meer we stilstaan.
Als je het gevoel hebt dat je verdrinkt in een zee van informatie, houd dan in elk geval deze gedachten in je achterhoofd:

1. Uiteindelijk komt het goed. Zo overweldigd als je je kunt voelen op dit moment, zo plotseling is de oplossing ineens binnen handbereik. Misschien vind je een andere manier om te zorgen voor vermindering van je pijn. Misschien ligt de oplossing ergens anders, waar je eerder helemaal niet aan had gedacht. Blijf openstaan voor wat je nog niet kent.
Zoals je je nu voelt zal je je niet altijd voelen. Vraag jezelf af hoe je eraan toe bent of of waar je over piekert nog belangrijk zal zijn over één jaar, over vijf jaar, of zelfs over tien jaar.

2. Vraag jezelf af waarom je eigenlijk doet wat je doet. Het kan zijn dat je gemakkelijk dingen uitstelt of opgeeft. Waarom zou je niet eens stoppen met je oude gewoonten en een nieuwe gewoonte creeren om je bij een oplossing te brengen. Zelfs als je er niet helemaal zeker over bent wat het gaat opleveren. Want alleen een stap nemen ergens naartoe brengt je bij nieuwe informatie. Alleen zo kun je een bepaald gevoel krijgen over iets of iemand en wat effectief voor je kan zijn voor je gezondheid.
Een valkuil is ook om je te verliezen in de kleinere, onbelangrijke details. Je kunt beter nadenken over het eindresultaat dat je wilt bereiken en dat als motivatie gebruiken om door te gaan, ondanks je gevoelens van onzekerheid of twijfel. Want die krijg je vroeg of laat toch wel, of je in het ziekenhuis ligt of niet.

3. Geloof in jezelf. Wanneer je je overweldigd voelt, ga je snel twijfelen aan je eigen capaciteiten. Je kunt beter positief blijven denken, want dat leidt tot meer creativiteit. Je hersenen zijn dan in staat om met meer mogelijkheden en oplossingen te komen.
Met de beperkte voorraad energie die je misschien toch al hebt kun je je beter niet concentreren op waarom je denkt dat je iets niet kunt of dat het toch niet gaat lukken. Gebruik die energie liever om in jezelf te geloven en erop te vertrouwen dat het gaat lukken. Want dan maak je ruimte voor verbetering.

4. Neem even afstand van alles en creëer rust voor jezelf. Het nemen van een pauze is misschien precies wat je nodig hebt. Neem de tijd om je weer op te laden met nieuwe kracht en energie. Even afstand nemen geeft je overzicht en richting. Je kunt dan nieuwe beslissingen nemen die je weer dichterbij je gewenste eindresultaat (bv. vrij van pijn zijn) zullen brengen.

5. Vraag om hulp als je het nodig hebt. Vaak voelen we ons overweldigd omdat we te veel van onszelf vragen en onszelf overschatten. Laat je trots varen en kijk wie je kan ondersteunen in wat je wilt bereiken in je gezondheid.
Onthoud dat het gevoel van overweldiging normaal is als je je zorgen maakt over wat je uiteindelijk wilt bereiken. Je kunt snel teveel op je bord hebben. Blijf in dat geval kalm, adem rustig en realiseer je dat je best doen alles is wat je kunt.

6. Breng in kaart wat je dichterbij verbetering van je pijnklachten brengt en een gezond lichaam. Denk aan wat je nodig hebt voor een aantrekkelijke en zorgeloze toekomst.

7. Neem dan ook de nodige actie. Wat zonder actie verandert er niets.

Mijn oma…
Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je uit de stagnerende werking van het gevoel van overweldiging kunt stappen.
Want als je stagnatie de baas laat spelen, maak je geen ruimte voor verbetering.
Mijn oma zei altijd: “Je weet pas hoe de soep smaakt als je een hap neemt. Als je niet hebt geproefd mag je er niks over zeggen”.

Ik wens je sterkte met herstel van je pijnklachten.

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

  • 724 words-4 min read-

    Concrete suggesties hoe je jouw relatie met je specialist kunt […]

    Lees meer
  • 247 words-1 min read-

    Lees het verhaal van Brigitte die niet meer de deur […]

    Lees meer
  • 1008 words-5 min read-

    Laat jij je tegenhouden? Vaak kom ik mensen tegen die […]

    Lees meer