Leg jij je er bij neer als je hoort: ‘Leer er maar mee leven’:
Je hebt chronische pijnklachten en je wordt naar huis gestuurd. Artsen hebben een reeks onderzoeken gedaan en misschien van alles geprobeerd met pillen, maar uiteindelijk hebben ze geen oplossing. Soms probeert men nog een ander, nieuw medicijn in de hoop dat je hier goed op reageert. En als dat ook niet aanslaat vertellen ze je dat je er maar mee moet leren leven.
Daar sta je niet alleen in. Ik las een artikel in de NRC, waarin werd aangegeven dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) 7 à 8 miljoen mensen rondlopen met chronische pijnklachten, waarvan een groot deel voor de rest van hun leven. Echt een verbijsterend aantal! Deze mensen worden allemaal naar huis gestuurd met de boodschap: “leer er maar mee leven”.
In het artikel wordt beschreven dat je, dat als je chronisch ziek bent, je automatisch in de categorie “jammer maar helaas” terechtkomt. Tenminste, wat de reguliere geneeskunde betreft. Volgens het artikel kijken de meeste artsen niet verder dan wat ze hebben geleerd uit de boeken en wat ze hebben gelezen in de medische vakbladen. Zolang er nog niet voldoende middelen, onderzoeksresultaten en statistieken zijn over wat wel werkt tegen de pijn op langere termijn, categoriseert de reguliere geneeskunde je pijnklacht als “chronisch”.
Niet iedere patiënt legt zich neer bij chronische pijn en de status van “chronisch zieke”. Wat je vaak ziet is dat chronisch zieken toch weer herstellen. Wanneer ze dat trots aan hun huisarts of specialist vertellen wordt vaak geringschattend gereageerd. De arts zegt dan dat het komt door toeval of dat er een verkeerde diagnose is gesteld.
Wat in het artikel in de NRC wordt beschreven heb ik zelf ook meegemaakt: in de periode dat ik ziek was (lees meer in “mijn verhaal” op de website) heb ik heel vaak bloed laten prikken, mijn urine ingeleverd, er zijn CT-, ECG- en MRI-scans en röntgenfoto’s gemaakt, heb ik diverse niet-werkende medicijnen gebruikt, op krukken gelopen en in een rolstoel gezeten. Uiteindelijk ben ik beter geworden door een alternatieve geneeswijze. Maar artsen wilden er gewoon niets van weten.
Ik vond buiten de reguliere geneeskunde een weg om vrij van pijnklachten te zijn. Ik ben af en toe nog wel stijf ´s ochtends en mijn spieren verzuren sneller dan gemiddeld, maar vergeleken met in een rolstoel zitten met constante pijn en spanning in mijn lichaam is dat helemaal niks meer. Ik wilde enthousiast aan de neuroloog vertellen hoe goed het met mij was gegaan en wat ik had gedaan om te zorgen voor mijn herstel. Direct, zonder enig onderzoek, beweerde hij dat hij de verkeerde diagnose had gesteld.
Met mijn neuroloog wilde ik delen wat hij zou kunnen bereiken met andere patiënten. Jammer genoeg was het duidelijk dat hij daar geen belangstelling voor had. Ja, dat deed pijn. Zeker als zoon van een specialist, die niet op zijn achterhoofd is gevallen.
Als je wilt kunnen veel pijnklachten verholpen worden door alternatieve geneeswijzen als acupunctuur, shiatsu of handgenezing. Een vaardige, ervaren behandelaar is natuurlijk het beste, maar vooral eentje waar je je goed over voelt.
De individuele mogelijkheden voor herstel van chronische pijnklachten zijn afhankelijk van een paar belangrijke punten:
1 In hoeverre je je neerlegt bij de “autoriteit” van de reguliere geneeskunde,
2 hoe graag je van je pijn af wilt en wat je daarvoor wil doen,
3 of je bereid bent om buiten de gevestigde paden te wandelen.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het jouw schuld is dat je pijnklachten hebt, zeker niet. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om de juiste keuze te maken zodat je uit de pijn- en ziektecirkel kunt breken. Het is aan jou om een beslissing te nemen welke soort behandelingen je nodig hebt. Wil je horen bij de chronisch-zieken-boeg in het reguliere circuit of ben je bereid om te kiezen voor een oplossing?
Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden voor je. Ook bij Vrij van Pijn zijn veel mensen je al voorgegaan. De behandelingen bij Vrij van Pijn zijn “Evidence based”. Dat wil zeggen dat de resultaten van de behandelingen om mensen van hun pijn af te helpen en te zorgen voor herstel en regeneratie van het lichaam zijn bewezen.
Ik hoop dat je je realiseert dat de weg vrij is om oplossingen te vinden buiten het reguliere circuit. Zoals in het artikel in de NRC al wordt beschreven, zijn er veel mensen die een effectieve alternatieve geneeswijze voor hun pijnklachten vinden. Als je pijnklachten hebt waarvan gezegd wordt dat je er maar mee moet leren leven is het een goed idee om:
1 Jezelf open te stellen voor resultaatgerichte mogelijkheden buiten de reguliere geneeskunde. Als je ervoor kiest om dat niet te doen zal er waarschijnlijk niet veel veranderen in je gezondheidsomstandigheden,
2 Jezelf toestemming te geven om te onderzoeken welke behandeling effectief zou kunnen zijn voor jouw herstel. Niet elke behandeling is geschikt voor jouw persoonlijke situatie,
3 Een alternatieve behandelaar te kiezen waar je je goed bij voelt. Laat los dat je wilt begrijpen hoe het werkt – dat weten we van de dokter immers ook niet precies – maar richt je op de positieve resultaten van de behandelingen.
Het antwoord op de vraag in de titel: “Waarom de één wel herstelt van chronische pijnklachten en de ander niet” is dat de groep mensen die wel herstelt zich blijft openstellen voor mogelijkheden, juist als ze de boodschap hebben gekregen “Leer er maar mee leven”. Ze laten zich niet overweldigen door gevoelens van hulpeloosheid en machteloosheid, maar hebben nog een gezonde motivatie om een oplossing te vinden.
Als jij je niet neer wilt leggen bij je pijnklachten, nodig ik je graag uit om eens langs te komen. Dan onderzoek ik graag met jou of de behandelingen bij Vrij van Pijn je kunnen helpen om je gezondheid en de kwaliteit van je dagelijks leven te verbeteren.
Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.
continue reading
Related Posts
Dit is niks voor jou: Mensen verliezen soms snel de […]
Lees het verhaal van Adri die pijn had bij alles […]
Lees het verhaal van Lindi die door de hel is […]