Vrij van Pijn - We onderschatten het belang van vitamine C

We onderschatten het belang van vitamine CIn tegenstelling tot alle andere vitamines wordt vitamine C door bijna alle diersoorten zelf aangemaakt. Dat geldt alleen niet voor mensen, apen en cavia’s.


In de loop vele eeuwen is een aantal omstandigheden, waaronder het klimaat, veranderd. Als de huidige wetenschappelijke theorieën juist zijn, hebben wij (mensen) in principe allemaal een tekort aan vitamine C. Hierbij speelt de steeds snellere productie van gewassen in kassen ook een rol. Voldoende zonlicht is gedurende een bepaalde periode noodzakelijk voor volwaardige groei van vruchten en gewassen.


Maar als de groei sneller kan, levert het meer geld op. Bovendien wordt aan de aarde waarop de planten die vruchten en groenten dragen kunstmest en kunstmatig voedsel toegevoegd. Er is nog veel meer van te zeggen.


De kans op het krijgen van verkoudheden, infectieziekten, allergieën, artritis en zelfs een levensduur van slechts 70 jaar wordt groter door een tekort aan vitamine C.


Of we onze behoefte aan vitamine C nu baseren op de hoeveelheid die onze voorouders binnenkregen of op de hoeveelheid die een dier van onze omvang zelf aanmaakt: in beide gevallen komen we uit op 2300 mg. Vergeleken met andere vitaminen is dit erg veel, maar vitamine C doet ook heel wat meer voor ons dan de meeste andere vitaminen:


1) Vitamine C maakt het collageen aan. Dat is de lijm die onze cellen steun geeft aan botten, kraakbeen,
2) Vitamine C versterkt je huid en je bindweefsels, het maakt je huid gladder en meer natuurlijk glanzend,
3) Vitamine C is onmisbaar voor het activeren van de witte bloedcellen en het is werkzaam als middel tegen bacteriën en virussen. Daarmee is vitamine C essentieel voor ons afweersysteem,
4) Bij een optimale dosering van vitamine C hoeven verkoudheden en infecties eenvoudig niet meer voor te komen.
5) Vitamine C is een antioxidant en gaat de vernietiging van andere vitaminen en vetzuren in het lichaam tegen.
6) Als deze processen samen zorgen voor een evenwichtigere basisvoorraad aan energie
7) Met Vitamine C zorg je voor een meer opgewekte stemming en meer heldere gedachten.


Het belang van vitamine C wordt dus enorm onderschat. 


Eén en ander heeft ook veel te maken met de economische belangen van met name de farmaceutische industrie. Ze willen zoveel mogelijk medicijnen verkopen, dus aan preventie besteden ze niet zoveel aandacht.


Nog iets belangrijkst: De aanbevolen dagelijkse dosis Vitamine C die we aantreffen op de meeste potjes is gebaseerd op hoeveel een gemiddelde man van 40 nodig heeft op één dag als hij niets doet. Dat is dus als hij de hele dag op de bank zit en geen activiteiten verricht. Ik hoop dat dat niet voor jou geldt.


In het algemeen kunnen volwassen mannen en vrouwen, naast het eten van de dagelijkse porties fruit en groente (inderdaad 2 stuks) dus gerust 2500 mg per dag innemen, bijvoorbeeld 's ochtends 1000 -1500mg en 's avonds 1000 mg.

Als je je er lekker bij voelt, kun je gerust meer nemen. Neem dan wel "natuurlijke" vitamine C. Dat is niet chemisch geproduceerd en bevat geen chemische aanvullingen. Dan bestaat een overdosis dus ook niet. Boven vijf gram (=5000mg) per dag kan vitamine C  laxerend gaan werken. Dat stopt zodra je voor die dag de Vitamine C even laat staan.


Geef kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, 500 - 1000 mg, ook verdeeld over de dag. Je kunt het ook in poedervorm kopen, dat is soms erg handig om bijvoorbeeld in de yoghurt te doen. Begin met daar niet mee vóór het 1e levensjaar en check altijd even de ontlasting, vanwege het mogelijke laxerende effect.


Vitamine C is dus één van de belangrijkste voedingsmiddelen die we nodig hebben, omdat het zo goed als alle processen in ons lichaam beïnvloedt, direct of indirect.Dus onthoud:


- Ons dagelijks voedsel bevat niet genoeg vitaminen en mineralen,


- Het economisch belang domineert ons koopgedrag,


- Het doet ons goed als we de optimale dosis innemen en niet de aanbevolen dosis,


- Probeer zelf uit bij welke dosering je je het lekkerst voelt.Ik ben fan van de wetenschap en wat ze allemaal kunnen, maar is geld uiteindelijk belangrijker dan het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen?


Daarom is het zo van belang dat je hier zelf keuzes in maakt.Doe er je voordeel mee!

Vrij van Pijn

Met het behandelingsprogramma van Vrij van Pijn kun je pijn en beperkingen achter je laten en liggen een gezond lichaam en het gevoel van vrijheid waar je zo naar verlangt weer binnen handbereik.

Praktijk gegevens

Kanaalpark 157
2321 JW Leiden
085-0027598

Parkeren
Gratis voor de deur

Openbaar vervoer
5 Minuten lopen vanaf station Leiden Lammenschans

Praktijkgegevens

Kanaalpark 157
2321 JW Leiden
085-0027598

Parkeren
Gratis voor de deur

Openbaar vervoer
5 Minuten lopen vanaf station Leiden Lammenschans