Ken je dat? Dat je je dan soms geen raad meer weet?
Pijn is het ergste wat er is. Het pakt al je energie en je aandacht, het houdt je weg van het normale dagelijkse leven en alles wat je wil doen en bereiken. De gewone, normale dingetjes glippen door je vingers. Het is heel moeilijk om te accepteren dat je chronische pijn hebt, onder wat voor omstandigheden dan ook. Door je pijnklachten voel je je machteloos, hulpeloos en teleurgesteld. Je kunt je wanhopig voelen omdat je geen vooruitgang boekt, ondanks al je inspanningen.
Het oude gezegde is waar: Waar je tegen vecht blijft bestaan. Acceptatie van je pijnklachten is essentieel voor verbetering. Voorlopig in elk geval. Want zonder dat je de pijnklachten accepteert, kan het gevecht met pijn eindigen als een onmogelijke strijd tegen jezelf die je zal blijven verliezen.
Moeten we dan in stilte blijven wachten op de ultieme oplossing voor je pijnklachten?
Wat mensen met pijnklachten gemeen hebben is het oneindige verlangen naar verlichting en een definitief einde aan de pijn. We hopen op een magische oplossing. Een nieuw medicijn of een nieuwe wetenschappelijke technologie. Of dat de klachten spontaan weg zijn als je opstaat op een mooie morgen, dat vinden we ook goed.
Herken je jezelf hierin?
Dit noemen we de alles-of-niets benadering. De valkuil van de alles-of-niets benadering is dat je, als het effect van een medicijn of behandeling niet aan de verwachtingen voldoet, alle hoop laat varen en je jezelf onderdompelt in de diepten van de wanhoop. Dit maakt het moeilijk voor ons om de hoop vast te houden en optimistisch te blijven. Als er niet wordt voldaan aan de verwachtingen dan worden we gegrepen door ongeduld, frustratie, irritatie. Je boosheid wordt dan nog sterker dan je verdriet en teleurstelling. Maar waar ligt dan de sleutel en waar is het sleutelgat?
Als je je boosheid de baas laat spelen, zal het je uiteindelijk al je kracht kosten
Ik kan je vertellen dat als je vanuit boosheid handelt, je het gevecht niet zal winnen.
Maar wat staat er dan tegenover machteloosheid,verdriet, frustratie, boosheid, bitterheid, wanhoop en teleurstelling? Wat moeten we dan met onze hoop en onze verwachtingen? Waar moeten we dan aandacht, tijd en energie aan besteden? Ik ga het je vertellen.
Al je je pijn en ziekte hebt geaccepteerd is er ruimte voor een nieuwe stap
Met acceptatie bedoel ik niet dat je jezelf de schuld geeft. Of dat je berust in je situatie. Met acceptatie bedoel ik dat je je omstandigheden onder ogen zien en dat JIJ ZELF de verantwoordelijkheid neemt om te doen wat je kan om te zorgen voor verbetering.
Als je je situatie accepteert ontstaat er kracht:
1) Wacht niet passief op redding, maar blijf gefocust op een oplossing. Elk moment biedt weer een nieuwe mogelijkheid aan, met de hulpbronnen die daarbij horen en de juiste richting die je kunt inslaan. Stilstand is achteruitgang: neem dus actie en blijf in beweging.
2) Je weet nu dat de oude, bekende methoden voor pijnbestrijding, je niet geven wat je wil. Maak dan plaats voor een nieuwe benadering die je nog niet kent en die je verder gaat brengen; wees nieuwsgierig in plaats van oordelend.
3) Wees actief en creatief in plaats van behoudend en afwachtend. Want als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.
4) Verkwist je aandacht en energie niet aan pijn, ziekte en tegenslag. De ellende wordt alleen maar groter en belangrijker omdat je daar aandacht en energie aan besteedt. Je neemt jezelf in de maling door al je aandacht en energie op het verkeerde te richten. Beter besteed je aandacht en energie aan nieuwe en mogelijke oplossingen; doe wat je nog nooit hebt gedaan, zodat kan gebeuren wat al die tijd nog niet is gebeurd.
5) Geef jezelf toestemming om te herstellen. Maak ruimte voor nieuwe informatie en kennis die je nodig zal hebben in het herstelproces. Want als je blijft vasthouden aan wat je al kent of hebt gedaan blijf je stilstaan. Doe het onverwachte, doe eens gek!
6) Accepteren is verantwoordelijkheid nemen over je gezondheid en je klachten. Ook al ben je gefrustreerd, boos en teleurgesteld, andere mensen kun je niet de schuld geven van jouw ellende en tegenslag. Jij bent degene die keuzes maakt en beslissingen neemt over jouw leven en jouw situatie. Je hebt altijd de kans, tijd en ruimte om nieuwe keuzes te maken. Dat kan niemand anders voor je doen.
7) Als de oplossing op de bekende en afgebakende paden had gelegen, was je hem allang tegengekomen. Je moet er lef voor hebben om een nieuwe, misschien onverwachte keuzes te maken. Herstellen van pijn en ziekte vraagt moed anders blijf je in een cirkeltje ronddraaien. Durf je buiten de gevestigde paden te begeven en maak nieuwe keuzes!
Met acceptatie bedoel ik niet dat je jezelf de schuld geeft
Of dat je berust in je situatie. Met acceptatie bedoel ik dat je je omstandigheden onder ogen zien en dat JIJ ZELF de verantwoordelijkheid neemt om te doen wat je kan om te zorgen voor verbetering. JIJ kiest voor welke behandelaar, dokter, therapeut of wie dan bij jouw situatie past. JIJ kiest welke supplementen, medicijnen je wel of niet gebruikt.
Wil je het zo houden of wil je wat veranderen? Bedenk dat de beslissing om niets te doen, ook een beslissing is. Kies waar je naar verlangt, handel daar dan ook naar en zet de eerste stap!
Blijf je aan de kant staan om het leven aan je voorbij te laten gaan?
Dat je onzeker bent en bang omdat je het nog niet kent?
Of kies je voor het leven vanuit warmte, liefde, vertrouwen, kracht en passie!
Met alles erop en eraan en alles wat er mogelijk is… alles dat jou van binnenuit het gevoel geeft dat je leeft!
Voorkom dat het misgaat, de keuze is aan jou…
Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.
continue reading
Related Posts
Lees het verhaal van Hester die toch een weg heeft […]
Leg jij je er bij neer als je hoort: ‘Leer […]
Lees het verhaal van Angela die wanhopig was van de […]