Wilskracht is niet voldoende om te bereiken wat je zo graag wil in je gezondheid. Zeker niet op de lange termijn.
Heb je ooit de ervaring gehad dat je gewoon ‘niet meer verder kon’?
Dat je dacht dat je alles geprobeerd had? Dat je het helemaal ‘had gehad’?

Misschien heb je te veel van jezelf geëist. Misschien ben je te vaak teleurgesteld. Misschien heb je niet genoeg vertrouwen om de draad weer op te pakken.

Je hebt vast wel resultaten gehaald, maar die bleken van korte duur. Dat kan inderdaad heel demotiverend zijn. Hoe vaker je teleurgesteld wordt hoe meer kracht het je kost om weer in beweging te komen. Ik weet precies waar je het over hebt, geloof me. Ik ben daar ook geweest. Meer dan één keer.

Dit is het punt waar we worden uitgedaagd. Want als alles goed gaat en je haalt de resultaten die je wil, is het heel makkelijk.
Maar wat doe je als het even niet goed gaat? Dat er helemaal niet aan je verlangens en je verwachtingen wordt voldaan? Wat is dan je reactie?
Heb je dan nog de moed om door te gaan?

Want dat betekent dat je creatief moet zijn. Dat je moet gaan denken op een andere manier dan je gewend bent. Als de ‘normale route’, naar de huisarts en dan naar de specialist, niet meer werkt om van je (pijn)klachten af te komen, zal je een nieuwe route moeten kiezen. Je zal nieuwe beslissingen moeten nemen. Beslissingen op onbekend terrein, buiten je comfortzone. En dat is precies wat het uitdagende is.

Als je je buiten je comfortzone gaat bewegen voelt het in elk geval minder veilig. Je hebt geen houvast meer.
En dat is goed. Je mag het oude loslaten. In het vertrouwen dat je het gaat overleven. Dat je het redt.

De vraag is of je bereid bent om nieuwe keuzes te maken. Wat je eerder hebt gedaan is goed voor je geweest in het verleden. Toen alles nog ‘normaal’ was. Toen alles nog vanzelfsprekend leek.

Een verandering in je gezondheidssituatie betekent dat er ook verandering nodig is in je benadering, in je strategie. Als je niet bereid bent om nieuwe keuzes te maken, zal er ook niets veranderen in je omstandigheden.

Het is okee. Want ik zal je daarbij helpen, je daarbij ondersteunen. Want deze uitdaging gaan we samen aan.
Ik weet en jij weet dat je het kan, dat je kán veranderen. Maar of je het doet weet ik nog niet, dat moet ik nog maar even zien.
Want in principe houden we niet van verandering. Behalve als het leuk is, als we ons daar goed bij voelen. Een nieuwe auto, nieuwe kleren: daar houden we wel van. Als het leuk is en inspirerend, dan is verandering welkom. Zulke veranderingen hebben we nodig. Ze maken ons blij. Ze geven ons zelfrespect en zelfvertrouwen.

Maar kan je veranderingen aan die nodig zijn voor herstel van de pijnlijke en beschadigde plekken in je lichaam?
Wat denk je? Heb je daar nog kracht voor beschikbaar?

Of heb je geen zin meer? Laat je het gewoon gaan?
Dat kan ook. De beslissing nemen om niets te doen is ook een beslissing.
Dat is ook prima. Dan laat ik je met rust. Daar respecteer ik je in. Daar ben je vrij in. Dan hoor je mij niet meer.

Ik denk alleen dat je wel zal moeten. Want wat gebeurt er als je niets doet? Hoe gaat het dan verder met je gezondheid, je pijn, je klachten, je toekomst en je kwaliteit van leven?

Als mensen bij mij in de praktijk komen vraag ik: “Wil je wat veranderen of wil je het zo houden?”
Er is niemand die antwoordt: “Ik wil het zo houden”.

Het feit dat ze een afspraak hebben gemaakt voor een 1e consult betekent dat ze hebben ingezien dat er iets nieuws nodig is. En ze hebben er naar gehandeld. Om een serieuze beweging te maken in je gezondheid heb je wel wat moed en lef nodig. Je mag je buiten het “normale”, buiten de standaard bewegen.

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je de resultaten die je altijd hebt gehad

Mijn vraag aan jou is dan: ‘Wat doe jij?’
‘Wat houd je tegen om het nou eens anders te doen?’

Ik hoor graag je gedachten hierover. Laat je het me weten?

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

 • 207 words-1 min read-

  December is een belangrijke maand om te kijken of je de […]

  Lees meer
 • 685 words-3 min read-

  Misschien heb je ooit geleerd dat je pas gelukkig wordt: […]

  Lees meer
 • 582 words-3 min read-
  Lees meer