
Hoe vaak heb je het al gehoord? “Ja maar, is het wel bewezen dat het werkt?” Wanneer het gaat over herstel en alternatieve behandelingsmethoden, lijkt bewijs vaak de maatstaf voor geloofwaardigheid. Maar is dat wel terecht?
De traditionele rol van de dokter als alwetende autoriteit staat al jaren onder druk. Steeds meer mensen vragen zich af: wat is er buiten de wetenschap dat ons mogelijk wél kan helpen? Toch blijft de medische wereld vaak gesloten voor alternatieve geneeswijzen en therapieën. Artsen en wetenschappers houden vast aan een strikte gedragscode en ontmoedigen bezoeken aan alternatieve genezers, simpelweg omdat de werking van hun methoden niet in een wetenschappelijk model te plaatsen is. Maar betekent dat automatisch dat het niet werkt?
Wetenschap loopt soms achter op ervaring
Als je je uitsluitend baseert op wat wetenschappelijk bewezen is, beperk je jezelf enorm. De zwaartekracht bestond ook al voordat Newton een appel op zijn hoofd kreeg, toch?
Mijn stiefbroer Roland, een ervaren chirurg, verwoordt het treffend: “Als ik al maanden hoofdpijn heb en het helpt om met een zak aardappelen te slapen, dan doe ik dat. Ik heb daar geen wetenschappelijk bewijs voor nodig. Want dat iets niet bewezen is, betekent niet dat het niet werkt.”
Maak het probleem van wetenschappers niet jouw probleem
Wetenschappers hanteren een strikte regel: iets bestaat pas als het bewezen is. Maar dat is hún probleem, niet het jouwe. Jij hoeft je niet te laten beperken door deze verkrampte denkwijze. Besteed jouw tijd en energie aan wat bruikbaar is voor jóu en bijdraagt aan jouw levenskwaliteit. Laat de wetenschap haar eigen vragen oplossen – jij hebt andere prioriteiten: je gezondheid, je geluk en je toekomst.
Laat je niet beperken door wat anderen denken
We laten ons vaak beïnvloeden door autoriteiten zoals artsen, leraren, familieleden, je popidool of favoriete voetballer. Hun mening kan je tegenhouden om nieuwe wegen te verkennen. Maar wat als er een methode is die wél werkt, maar simpelweg nog niet in een wetenschappelijk kader is geplaatst? Moet je die dan links laten liggen?
Wat artsen vaak bedoelen met “Dat werkt niet” is eigenlijk: “Ik begrijp niet hoe dat kan werken.” Of zoiets als: “Ik heb niet geleerd hoe dat werkt’. Maar dat maakt iets niet minder effectief.
Bepaal zelf wat je nodig hebt en wat goed voor je is
Mijn boodschap aan jou is simpel: laat je niet ontmoedigen door anderen. Jij bent de baas over je eigen gezondheid en welzijn. Sta open voor nieuwe mogelijkheden en onderzoek wat voor jóu werkt.
Wil jij ontdekken welke kansen er voor jouw gezondheid en levensgeluk liggen? Zet vandaag nog de eerste stap. Verdiep je, experimenteer en ervaar zelf wat werkt. Jouw welzijn is te waardevol om te wachten op bewijs dat misschien pas over jaren komt.
Durf jij het aan?
Wim Beek – vrijvanpijn.nl
Download het gratis e-Book ‘Pijnvrij na artrose’ via deze link
Bel voor een afspraak voor een intake: 06-38038643
Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.