Ook in het proces van chronische pijn of ziekte ervaren kan ‘loslaten’ belangrijk zijn. Het is soms best een uitdaging om de consequenties voor je keuze voor nieuwe omstandigheden te kunnen accepteren, of om op een nieuwe manier met jezelf en je omgeving te kunnen omgaan. Want zonder het ‘loslaten’ van oude gewoonten en gedachten is er geen ruimte voor vernieuwing.

Waarom ik dit zo belangrijk vind is omdat ‘het oude niet kunnen loslaten’ vaak een blokkade vormt als het noodzakelijk is om te herstellen van pijn of ziekte. Herstellen is immers een proces. Van pijnklachten naar ‘geen pijn meer’ is een veranderingsproces.

Neen. Verandering is géén momentopname. Als dat zo zou zijn, zouden veel pijnklachten en ziekten niet “chronisch” worden genoemd. Chronisch impliceert dat ’tijd’ een relevante factor is in het proces.

Want het opnieuw opbouwen van energie, kracht en vitaliteit heeft tijd nodig. Het is een proces. Elk proces vraagt wat van je, niet alleen fysiek, maar ook mentaal/emotioneel.

Mijn persoonlijke ervaring is dat zonder loslaten niets echt kan veranderen. Als je het oude niet kan loslaten, maak je ook geen plaats voor het nieuwe. Het leven is per definitie een vernieuwingsproces. Dus als je het oude niet kan loslaten, blokkeer je de levenskracht en de levensenergie die je ter beschikking staan en aandacht nodig hebben.

Veel mensen onderschatten het proces dat nodig is om te zorgen voor verandering. Als je pijn en beperkingen wil transformeren naar herstel en vrijheid (het motto van Vrij van Pijn) is het noodzakelijk dat je het oude goed verwerkt en loslaat. In het loslaten zit de acceptatie, de berusting van wat in het verleden is gebeurd, hoe het is geweest. Dat was allemaal niet jouw schuld.

Vanuit die positie maak je ruimte vrij voor energie, kracht en gezondheid. Zo genereer je energie en kracht die nodig is voor vitaliteit en levensgeluk.

Volgende week in de nieuwsbrief nog meer over loslaten en wat Neldon Mandela daar over te zeggen had. Hij weet mij wéér te raken….

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

 • 207 words-1 min read-

  December is een belangrijke maand om te kijken of je de […]

  Lees meer
 • 685 words-3 min read-

  Misschien heb je ooit geleerd dat je pas gelukkig wordt: […]

  Lees meer
 • 582 words-3 min read-
  Lees meer