Ook in het proces van chronische pijn of ziekte ervaren kan ‘loslaten’ belangrijk zijn. Het is soms best een uitdaging om de consequenties voor je keuze voor nieuwe omstandigheden te kunnen accepteren, of om op een nieuwe manier met jezelf en je omgeving te kunnen omgaan. Want zonder het ‘loslaten’ van oude gewoonten en gedachten is er geen ruimte voor vernieuwing.

Waarom ik dit zo belangrijk vind is omdat ‘het oude niet kunnen loslaten’ vaak een blokkade vormt als het noodzakelijk is om te herstellen van pijn of ziekte. Herstellen is immers een proces. Van pijnklachten naar ‘geen pijn meer’ is een veranderingsproces.

Neen. Verandering is géén momentopname. Als dat zo zou zijn, zouden veel pijnklachten en ziekten niet “chronisch” worden genoemd. Chronisch impliceert dat ’tijd’ een relevante factor is in het proces.

Want het opnieuw opbouwen van energie, kracht en vitaliteit heeft tijd nodig. Het is een proces. Elk proces vraagt wat van je, niet alleen fysiek, maar ook mentaal/emotioneel.

Mijn persoonlijke ervaring is dat zonder loslaten niets echt kan veranderen. Als je het oude niet kan loslaten, maak je ook geen plaats voor het nieuwe. Het leven is per definitie een vernieuwingsproces. Dus als je het oude niet kan loslaten, blokkeer je de levenskracht en de levensenergie die je ter beschikking staan en aandacht nodig hebben.

Veel mensen onderschatten het proces dat nodig is om te zorgen voor verandering. Als je pijn en beperkingen wil transformeren naar herstel en vrijheid (het motto van Vrij van Pijn) is het noodzakelijk dat je het oude goed verwerkt en loslaat. In het loslaten zit de acceptatie, de berusting van wat in het verleden is gebeurd, hoe het is geweest. Dat was allemaal niet jouw schuld.

Vanuit die positie maak je ruimte vrij voor energie, kracht en gezondheid. Zo genereer je energie en kracht die nodig is voor vitaliteit en levensgeluk.

Volgende week in de nieuwsbrief nog meer over loslaten en wat Neldon Mandela daar over te zeggen had. Hij weet mij wéér te raken….

continue reading

Related Posts

 • 582 words-3 min read-
  Lees meer
 • 486 words-2 min read-

  Lees het aangrijpende verhaal van Sven die toch van zijn […]

  Lees meer
 • 1006 words-5 min read-
  Lees meer