Op alle terreinen van het leven kunnen mensen met tegenspoed te maken krijgen. Op het werk, in hun relaties, met hun financiën, en ook in hun gezondheid. Het lijkt wel alsof iedereen vroeg of laat aan de beurt komt. Tegenslagen zijn onderdeel van het leven, het leven zonder tegenslagen zou onrealistisch zijn.
Hoe gaan we daarmee om
Als pijn of langdurige ziekte zich aandient, is de belangrijkste vraag hoe mensen ervoor kiezen om daarmee om te gaan. Beschouwen ze pijnklachten als hun noodlot en leggen ze zich erbij neer? Vluchten ze weg en doen ze alsof het niet bestaat? Of pluizen ze het hele probleem steeds opnieuw uit en lezen ze er nog meer boeken en tijdschriften over om het nog beter te begrijpen?
Vastklampen
Sommige mensen klampen zich vast aan het probleem en blijven daar steeds opnieuw over nadenken. Ze beseffen vaak niet dat ze daarmee de boosheid (onmacht), de angst wanhoop), de onzekerheid (twijfel) en het verdriet (verlies) dat ze voelen meer energie geven en groter maken. Want alles waar je aandacht aan schenkt krijgt meer energie.
Probleem of oplossing
Stel je voor dat de achterband van je fiets lek is. Wat zou je kiezen: blijf je staren naar je lekke band met de vraag hoe dat toch gebeurd kan zijn? Of kies je ervoor om te zorgen voor een goede band zodat je weer veilig kan fietsen?
Naar de nieuwe gewenste situatie
Natuurlijk is het goed om na te denken over hoe een probleem is ontstaan. Op die manier kun je voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Positief denken is niet genoeg
Je kunt positief denken, het relativeren dat je band lek is en niet meer bang, boos of verdrietig worden. Maar als je weer veilig wilt gaan fietsen, is positief denken niet genoeg. Je hebt dan meer nodig. Je zal iets moeten gaan doen. En als je iets wil gaan doen, richt je dan op een oplossing in plaats van op het probleem.
Welke stappen wil je nemen
Denk vanuit het probleem naar de oplossing. Besteed maximaal 20% van je energie aan het probleem. Vraag jezelf af: “Wat wil ik in de plaats van mijn lekke band en welke stappen wil ik daarvoor nemen?” En als het over je gezondheid gaat: “Wat wil ik voor mijn pijnklachten in de plaats en welke stappen wil ik daarvoor nemen?”
Wat heb je nodig
Bedenk dan wat je nodig hebt om weer veilig te kunnen fietsen. Besteed vervolgens de overige 80% aan de concrete stappen die je naar je gewenste resultaat brengen. Onderneem gericht actie en breng je fiets naar de fietsenmaker of pak je bandenplakspullen en repareer je band. Dan bereik je vanzelf je doel. Door te blijven denken aan het probleem, de lekke band, stagneer je in de weg naar een oplossing omdat je aandacht weer naar het probleem gaat.
Denk positief + onderneem actie!
Positief denken is de vaardigheid om met de negatieve dingen van het leven, die nu eenmaal realistisch aanwezig zijn, om te kunnen gaan, en er zo naar te kijken of over te denken, dat je je er goed bij voelt. Wat in het verleden niet effectief is gebleken, heeft niets te maken met wat je vandaag doet. Je kunt het verleden gebruiken om van te leren. Ik denk dat als je wilt genieten van het leven en al zijn mogelijkheden, je beter niet in je achteruitkijkspiegel moet blijven kijken.
Richt je op oplossingen
Als je weet dat er mogelijkheden zijn om je naar de gewenste situatie in je gezondheid te brengen, is het aan jou om een keuze te maken. De beslissingen die je vandaag maakt bepalen je toekomst.
Ben je bereid de reis te beginnen?
Begin dan met de eerste stap. Maak een afspraak voor een intake om een concreet plan te maken voor je herstel en genezing en de vrijheid waar je recht op hebt.
Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.
continue reading
Related Posts
Lees het verhaal van Hester die toch een weg heeft […]
Leg jij je er bij neer als je hoort: ‘Leer […]
‘Laat je niet gek maken door je dokter!’: In veel […]