Begin met gezonde voeding

Wellicht weet je intussen dat ik een voorstander ben van gezond leven en dat ik vegetariër ben. Ik schrijf er regelmatig over, in de blogberichten en de artikelen die gepubliceerd zijn. Al vanaf februari 1992 eet ik geen vlees. Ik heb daartoe besloten omdat ik heel ziek was en veel pijn had. Ik was verlamd en zat in een rolstoel. Ik wilde alles op alles zetten om weer normaal en in goede gezondheid te kunnen lopen en leven. Mijn eerste behandelaar raadde mij deze voedingsstijl aan.
Vanaf het begon heb ik verschil gemerkt in mijn bewegingsmogelijkheden en mijn conditie. Ik kwam meer en meer in balans en mijn gezondheid werd steeds sterker. De verandering van mijn voedingsgewoonten heeft mij enorm gesteund in mijn herstelproces. Ik voel
me er erg lekker bij en ik wil niks anders meer. 

Vanmiddag stuitte ik op dit artikel op healthunity.com. Dat gaat over de voordelen van vegetarische eten.
De inhoud vind ik heel inspirerend en wil ik graag met je delen:

———————————————————–

7 dingen die met je gebeuren als je stopt met vlees eten

Mensen gaan vegetarisch eten om tal van redenen. Denk maar aan: gewicht verliezen, jezelf energieker voelen, het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, het verminderen van het aantal pillen die u neemt… en nog tientallen meer! Zie hier andere voordelen, die u kunt verwachten, wanneer u vegetarisch gaat eten.

1) U vermindert ontstekingen in uw lichaam.
Wanneer u dingen eet zoals vlees, kaas en zeer bewerkte (geraffineerde) voedingsmiddelen, zijn de kansen groot dat u een verhoogd niveau van ontsteking heeft in het lichaam. Terwijl korte termijn ontstekingen (zoals na een blessure ) normaal en noodzakelijk zijn, is een ontsteking die maanden of jaren duurt dat niet . Chronische ontsteking is gekoppeld aan de ontwikkeling van atherosclerose , hartaanvallen , beroertes , diabetes en auto-immuunziekten, waaronder andere aandoeningen. 

Daarentegen zijn vegetarische diëten van nature ontstekingsremmend, omdat ze rijk zijn aan vezels, antioxidanten en andere fytonutriënten, en veel minder oorzaak zijn van ontstekingen, wat wel bij verzadigd vet en endotoxinen (gifstoffen die vrijkomen uit bacteriën en aangetroffen worden in dierlijk voedsel) voorkomt. Studies hebben aangetoond dat mensen die vegetarische voeding omarmen, en in staat zijn om het van C-reactief proteïne (CRP), een indicator van ontsteking in het lichaam, drastisch te verlagen.

2) Uw cholesterolgehalte in het bloed zal dalen.

Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes, twee van de grootste moordenaars in de Wereld. Verzadigd vet voornamelijk in vlees, gevogelte, kaas en andere dierlijke producten-is een belangrijke drijvende kracht achter onze cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol in ons voedsel speelt eveneens een rol. 

Studies tonen consequent aan, dat wanneer mensen vegetarisch gaan eten, een cholesterolniveau daling hebben tot 35%. In veel gevallen is de daling gelijk aan die van vele geneesmiddeltherapiën, maar met positieve neveneffecten! Mensen die cholesterolverlagende medicijnen nodig hebben kunnen hun cholesterolniveau en cardiovasculair risico verder laten zakken door voor plantaardige voeding te kiezen. 

Whole-food, ongeraffineerde plantaardige voeding verlaagt het cholesterol, omdat ze neigen naar een laag niveau van verzadigd vet en ze bevatten geen cholesterol. Bovendien is vegetarische voeding rijk aan vezels, die het cholesterol verder verlagen. Van soja is ook aangetoond dat het een rol speelt bij het verlagen van cholesterol, voor degenen die dit erbij willen.

3) Je zult je microbiome een makeover geven.

De triljoenen van micro-organismen die in ons lichaam leven worden gezamenlijk de microbiome genoemd. Steeds vaker worden deze micro-organismen erkend als cruciaal voor onze algehele gezondheid: niet alleen helpen ze ons voedsel te verteren, maar ze produceren kritische voedingsstoffen, trainen ons immuunsysteem, zetten genen aan en uit, houden onze darmweefsel gezond, en helpen ons tegen kanker te beschermen . Studies hebben ook aangetoond dat ze een rol spelen in obesitas, diabetes, atherosclerose, auto-immuunziekten, darmziekten veroorzaakt door ontstekingen , en leverziekten. 

Plantaardige voedingsmiddelen helpen bij het vormen van een gezond darm microbiome. De vezels in plantaardige voedingsmiddelen bevorderen de groei van de “vriendelijke” bacteriën in onze darmen. Anderzijds kunnen vezelarme-diëten (deze waar veel zuivelproducten, eieren en vlees in zit) de groei van ziekteverwekkende bacteriën bevorderen. Plaatselijke studies hebben aangetoond dat wanneer alleseters choline of carnitine (in vlees, gevogelte, vis, eieren en melk) eten, darmbacteriën een stof maken die door onze lever wordt omgezet naar een toxisch product genaamd TMAO. TMAO leidt tot verslechtering van cholesterol plaques in onze bloedvaten en escaleert het risico op een hartaanval en beroerte. 

Interessant is dat mensen die vegetarisch eten, weinig of geen TMAO aanmaken na een maaltijd met vlees, omdat ze een totaal andere darm microbiome hebben. Het duurt slechts een paar dagen om de patronen van onze darm bacteriën te veranderen – de voordelen van vegetarische voeding beginnen snel! 

4) U kunt de werking van uw genen veranderen.

Wetenschappers hebben de opmerkelijke ontdekking gedaan dat milieu- en leefstijlfactorengenen aan en uit gezet kunnen worden. Zo kunnen de antioxidanten en andere voedingsstoffen uit strikt vegetarische voeding, de manier van genexpressie veranderen en cellen optimaliseren die beschadigd DNA repareren. Onderzoek heeft ook aangetoond dat veranderingen in levensstijl, met inbegrip van een vegetarisch voedingsptroon, de uiting van kankergenen kan verminderen bij mannen met een laag risico op prostaatkanker. We hebben zelfs gezien dat een vegetarisch voeingspatroon, samen met andere veranderingen in levensstijl, onze telomeren kan verlengen – de doppen aan het einde van chromosomen die helpen om ons DNA stabiel te houden. Dit kan betekenen dat onze cellen en weefsels langzamer verouderen, omdat verkorte telomeren in verband gebracht worden met veroudering en voortijdig overlijden. 

5) U zult drastisch uw kansen verminderen op het krijgen van type 2 diabetes.

Naar schatting hebben 38% van de Amerikanen prediabetes, een voorloper van type 2 diabetes. Van dierlijke eiwitten, vooral rood en verwerkt vlees, is in studie na studie aangetoond dat deze het risico op het krijgen van diabetes type 2 verhoogd. In de bevolking van Adventisten, hebben alleseters een verdubbeling van kans om diabetes te krijgen, vergeleken met vegetariers, wat ook het verschil in lichaamsgewicht verklaart. In feite is er in deze populatie, bij het eten van vlees een keer per week of meer over een periode van 17 jaar, een 74%! verhoogd risico op diabetes. Ook in de Health Professionals Follow-up Study en de Nurses Health Study werd het verhogen van de rood vlees consumptie, met meer dan een halve portie per dag, geassocieerd met een 48% verhoogd risico op diabetes in 4 jaar. 

Waarom zou vlees type 2 diabetes veroorzaken? Verschillende redenen; dierlijk vet, dierlijk ijzer, nitraat en conserveermiddelen in vlees, zijn bevonden als veroorzakers van het beschadigen van alvleeskliercellen. Ze verergeren ontsteking, leiden tot gewichtstoename, en doen afbreuk aan de manier waarop insuline werkt. 

U zal uw kansen op het krijgen van type 2 diabetes drastisch verminderen door dierlijke producten van uw bord weg te laten, en alleen ongeraffineerde plantaardige voedingsmiddelen te eten. Dit geldt vooral wanneer je volkoren granen eet, die zeer beschermend zijn tegen type 2 diabetes. Je leest het goed: koolhydraten beschermen je eigenlijk tegen diabetes! Tevens kan vegetarische voeding uw diabetes verbeteren of zelfs omkeren, ook nadat u de diagnose type 2 diabetes heeft gekregen. 

6) U zult de juiste hoeveelheden en het juiste type-eiwit binnen krijgen.

De gemiddelde alleseter in de VS krijgt meer dan 1,5 maal de optimale hoeveelheid eiwit binnen, het meeste uit dierlijke bronnen. In tegenstelling tot de populaire perceptie, betekent dit teveel aan eiwit niet dat het ons sterker en slanker maakt. Overmatig eiwit wordt opgeslagen als vet of wordt omgezet in afval, en dierlijke eiwitten zijn een belangrijke oorzaak van gewichtstoename, hartziekten, diabetes, ontstekingen en kanker. 

Anderzijds, het eiwit dat gevonden wordt in ongeraffineerd plantaardige voeding beschermt ons tegen vele chronische ziekten. U hoeft uw eiwitinname niet bij te houden of eiwitsupplementen te gebruiken wanneer u plantaardig eet; wanneer u voldoet aan uw dagelijkse calorie behoeften, krijgt u voldoende eiwitten binnen. De langstlevende mensen op aarde, die wonen in de ‘blauwe zones’, krijgen ongeveer 10% van hun calorieën uit eiwitten. In de VS is die inname 15% tot 20%. 

7) U zult een grote impact maken op de gezondheid van onze planeet en haar bewoners.

Landbouw met dieren is uiterst destructief voor de planeet. Het is de grootste bijdrage aan uitstoot van broeikasgassen, en is een belangrijke gebruiker van het land- en water, en is oorzaak van ontbossing, vernietiging van de wildernis, en het uitsterven van diersoorten. Er is ongeveer 2000 liter water nodig om één pond rundvlees te produceren in de VS. De hoeveelheid vis in onze oceanen raakt snel uitgeput; volgens sommige schattingen kunnen de oceanen leeg zijn in 2048. Het huidige voedselsysteem, op basis van vlees- en zuivelproductie, draagt ​​ook bij aan honger in de wereld – het merendeel van de gewassen in de wereld wordt verbouwt voor het voeden van vee, niet het voeden van mensen. 

Even belangrijk is dat dieren die voor voedsel worden gefokt, voelende wezens zijn die lijden, of zij nu opgegroeid in een industriële boerderijfabriek of op bedrijven met het label “humaan.” Het vegetarisch eten helpt ons een leven te leiden met meer mededogen. Immers, gezondheid gaat niet alleen over het voedsel dat we eten; het gaat ook over het bewust-zijn van hoe onze keuzes van invloed zijn op de planeet met al degenen met wie we deze delen. 

 

Van: healthunity.com  

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

 • 649 words-3 min read-

  Lees het verhaal van Annet die bijna niet meer kon […]

  Lees meer
 • 440 words-2 min read-

  Kloppen je vooroordelen over natuurgeneeskunde eigenlijk wel? Van beroep ben […]

  Lees meer
 • 525 words-3 min read-

  Lees het verhaal van Adri die pijn had bij alles […]

  Lees meer