hoop

Lees dit onverwachte artikel!

Mensen verliezen soms snel de hoop.
Ze willen weten of het wel zin heeft om te blíjven hopen. Ook mensen die, ondanks hun hopeloosheid of machteloosheid, toch willen doen wat er beschikbaar is. Al was het maar omdat ze er dan nooit spijt van krijgen dat ze het nooit hebben geprobeerd.

Dat je het soms even niet ziet zitten is normaal.
Maar het is dan wel van belang om je hoop te blijven voeden. Dat je op zoek blijft gaan naar (authentieke) verhalen van mensen die wél heel veel hebben bereikt in hun herstel en gezondheid.

“Ik ben niet gemotiveerd genoeg dus het heeft toch geen zin”.
Als je je even niet sterk voelt of een beetje neerslachtig, komen vaak dit soort gedachten naar boven. Dat zegt dus niets over de mogelijke behandelingen en de positieve effecten daarvan, die wel degelijk beschikbaar zijn. Nee, het zegt alles over de bereidheid van deze mensen om te doen wat nodig is voor verlichting van pijn en verbetering van hun gezondheid en dagelijkse omstandigheden. Vaak wordt een uitspraak van iemand anders gebruikt als “referentie” om te zeggen:

“Zie je wel, het heeft toch geen zin”.
Ik begrijp heel goed dat bij zulke gedachten het niveau van de motivatie en de persoonlijke kracht tot een minimum wegzakt. En dan heeft het inderdaad met motivatie te maken. Waar het eigenlijk echt om gaat zal je misschien verrassen: mensen hebben vaak niet voldoende vertrouwen hebben in zichzelf om iets te doen dat ze nog niet kennen. Dat noemen we “zelfvertrouwen”.

Veel mensen luisteren liever naar de meningen van de dokter op tv, de minister of de buurman in plaats van even de tijd te nemen om naar hun eigen gevoel, hun intuïtie, te luisteren. In ieder geval: veel mensen hebben dit soort gedachten over zichzelf.

“Ik ben niet slim genoeg”
Of een variant op deze gedachte: “Ik ben niet sterk genoeg”. Als je dit tegen jezelf zegt onthoud je jezelf onbewust van de mogelijkheden die je hebt om te herstellen. Ongeacht de oplossingen die beschikbaar zijn, geef je jezelf zo niet eens de kans om voor verbetering te zorgen. Het heeft dus allemaal met de gedachten die mensen zelf hebben te maken. Dat mensen deze gedachten hebben en redenen vinden om iets niet te doen heeft wel een goede en belangrijke reden.

We moeten onszelf beschermen.
Mensen kunnen er onzeker over zijn dat de behandelingen die ze hebben gekozen toch niet werken. Ze kunnen er onzeker over zijn dat ze iets moeten doen dat ze niet kennen of niet kunnen. Ze kunnen er onzeker over zijn dat ze iets niet begrijpen. Of dat ze iets niet kunnen uitleggen aan anderen over welke keuzes ze hebben gemaakt. Sommige mensen zijn onzeker over het feit dat sommige dingen toch anders blijken te zijn dan ze altijd hebben gedacht. Ons beschermen is prima want stel je voor dat er iets misgaat.

Er is echter wel een valkuil.
De valkuil van jezelf beschermen zou kunnen zijn dat je jezelf van de mogelijkheden afhoudt die wel werken en wel effectief zijn. Want die zijn er natuurlijk ook. Als we niet openstaan voor meer dan wat we al kennen, is de kans groot dat we realistische en toepasbare mogelijkheden voor ons herstel en een gezonde toekomst over het hoofd zien.

“Wat de boer niet kent dat vreet ie niet”.
Daar gaat dit over. Sluit je af voor wat je niet kent, want het kan helemaal mis gaan. Mensen sluiten zich af voor wat ze niet kennen vanuit angst. Dat is prima en zeker niet verkeerd. Want dan hou je alles veilig, zeker en overzichtelijk. Dat is waar veel mensen voor kiezen en dat is helemaal goed.

Keer jezelf niet af van de mogelijkheden van het leven.
Als ik het heb over de persoonlijke keuzes die ik heb gemaakt heb ik er altijd voor gekozen om nieuwe oplossingen te zoeken, om mezelf open te stellen voor iets nieuws. Juist voor iets wat ik nog níet kende. Want als ik het zou kennen had ik dat allang uitgeprobeerd.

Nieuwe oplossingen vind je altijd buiten je comfortzone.
Er is genoeg dat wél werkt en waar we wél op kunnen vertrouwen. Je moet soms alleen een beetje je best doen om het te vinden. Je moet er wat lef voor hebben om een nieuwe stap te nemen.

Je kunt beter zelf op onderzoek uitgaan, en doe wat bij jou past.
Iedereen heeft een mening en sommige mensen kunnen er heel stellig in zijn.
Maar nu gaat het niet over die mensen. Zij hebben er geen idee van wat jij meemaakt, hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt. Zelfs als je niet altijd juiste beslissingen voor jezelf hebt genomen in het verleden: vertrouw erop dat je de juiste beslissing neemt als het echt nodig is. Als het gaat om de kwaliteit van je dagelijks leven en je toekomst is het van het grootste belang dat je naar intuïtie luistert.

Want je innerlijke stemmetje laat je zeker weten wat goed voor je is.

Je kunt er ook op vertrouwen dat, als iets niet voor jou blijkt te werken, er een goede reden voor zal zijn. Het betekent in ieder geval dat je iets anders nodig hebt.

Laat je niet verlammen door je twijfel of onzekerheid, maar handel vanuit vertrouwen en kracht. Besteed niet teveel aandacht aan alles wat mis kan gaan, maar aan wat er wel goed kan gaan.

Doe het rustig aan, stap voor stap. Het is van belang om je te eerst realiseren je wat je echt nodig hebt. Neem dan pas de eerste stap die nodig is. Zelfvertrouwen hebben kan je niet forceren, maar bouw je op.

Als je vanuit je hart en gevoel keuzes maakt, ben je gemotiveerd om de stap te nemen die je dichter brengt bij waar je zo naar verlangt. Blijf bij je gevoel, blijf bij je eigen hart. Want iedereen verdient een gezond en vrij leven.

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

  • 446 words-2 min read-

    Lees het verhaal van Sanne die zich hopeloos en machteloos […]

    Lees meer
  • 801 words-4 min read-

    Ontdek hoe je ervoor kunt kiezen je ook goed te […]

    Lees meer
  • 425 words-2 min read-

    Lees het verhaal van Else die alleen kon werken met […]

    Lees meer