ziek

Het verschil dat het verschil maakt

Het is interessant om waar te nemen dat de medische wetenschap steeds meer lijkt af te dwalen naar wat tot voor kort het terrein van psychologen en alternatieve genezers is geweest. Het blijkt steeds moeilijker om de grens te trekken tussen de fysieke, de psychologische en de spirituele factoren van het ontstaan van ziekte. Lichaam en geest proberen te scheiden bij gezondheid en ziekte is als het zout scheiden van zeewater met een mes. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar voortdurend in de richting van gezondheid of ziekte.

Lichamen worden niet ziek – mensen worden ziek. Dit artikel gaat over gezondheid en herstel, en niet over ziekte en symptomen. Ik sta achter de bestaande medische modellen in de geneeskunde, en ik doe geen poging om ze te vervangen. Samen met jou wil ik graag onderzoeken hoe we de ongelooflijke, natuurlijke genezende krachten die ons lichaam heeft kunnen versterken en inzetten voor onze gezondheid en voor ons herstel. Hier bevinden we ons op een belangrijk gebied waar de medische wetenschap misschien schroomvallig naartoe beweegt, maar nog niet is gearriveerd.

De moderne geneeskunde kan echt levens redden. Dat weten we allemaal: dokters blinken uit in de medische en chirurgische ingrepen bij een ongeval, zoals gebroken botten, verwondingen, blinde darmontsteking en andere ernstige bacteriële infecties zoals longontsteking, die goed reageren op antibiotica. In het ziekenhuis hebben ze effectieve protocollen voor het omgaan met medische noodgevallen, zoals hartaanvallen, beroertes en complicaties tijdens de bevalling.

In het geval van “moderne” ziektes, zoals ik ze maar even noem, is het anders. Bij migraine, artrose, voedingsstoornissen, astma, osteoporose, kanker, virale infecties, hoge bloeddruk, en allergieën, is de moderne geneeskunde een stuk minder zelfverzekerd. De medische wetenschap weet veel over de mechanismen die een rol spelen bij ziekte, maar weinig van de mechanismen die gezondheid en herstel beïnvloeden. Tien mensen kunnen worden blootgesteld aan dezelfde bacteriële of virale indringer, maar slechts twee van die tien worden ziek. De geneeskunde kan u vertellen tot in de details hoe ze ziek worden, maar niet waarom alleen die twee ziek worden en de andere acht niet.

Net als dat er van twee mensen die zwaar roken, slecht eten en een stressvolle baan hebben, maar één ziek wordt. Waarom? Veel pijn- en ziekteklachten hebben lineair te maken met externe factoren. We worden allemaal voortdurend blootgesteld aan infectueuze micro-organismen. En niemand ontsnapt emotioneel- psychologische factoren, als stress, verdriet en lijden.

Laten we vooropstellen dat ziekte de uitzondering is en niet de regel. Gezondheid beschouwen we als iets vanzelfsprekends. Ons immuunsysteem is voortdurend bezig ons gezond te houden, net als ons hart dat blijft kloppen en onze longen lucht blijven inademen. Een verminderde weerstand moet een essentieel onderdeel zijn van elke ziekte. Anders zouden we eeuwig ziek zijn.

Optimale gezondheid
In het onderzoek tijdens de intake bij Vrij van Pijn worden de oorzaak van de (pijn)klachten onderzocht, de lichamelijke conditie en de toestand van het natuurlijke herstelvermogen. Op basis van het onderzoek wordt in kaart gebracht wat er nodig is om het herstelvermogen te activeren, het herstelproces in gang te zetten en hoe we te werk gaan om je gezondheid optimaal te houden op lange termijn.

Het verschil dat het verschil maakt
In de praktijk gaat 20% van de aandacht gaat naar de (pijn)klachten, symptomen en beperkingen. Die zijn het startpunt. 80% van de aandacht gaat naar de persoonlijke kracht en het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam om weer een fysieke en geestelijke balans te bereiken.

Verandering
Lichamen worden niet ziek, maar de mensen worden ziek. Pijn en ziekte zorgen voor een veranderingsproces. Niet alleen veranderingen in je fysieke lichaam. Op gebied van relaties, werk, sport, hobby’s, financiën en je levensgeluk kan het voor vaak ernstige veranderingen zorgen.

Het verschil dat het verschil maakt
De manier waarop je omgaat met veranderingen bepaalt je uiteindelijke resultaten. Als je pijn en ziekte ervaart als een tegenslag en je blijft focussen op de symptomen van je pijn- en ziekte, besteed je veel aandacht en energie aan je beperkingen en wat niet meer mogelijk is en wat je verliest.

Buiten mijn comfortzone
Als je pijn en ziekte ervaart als een prikkel om actie te ondernemen en nieuwe oplossingen te vinden handel je vanuit persoonlijke, geestelijke kracht met oneindige mogelijkheden en besteed je aandacht en energie aan wat wél mogelijk is en wat je kan winnen. Je kunt gezondheidsklachten zien als een uitdaging, als een nieuwe fase in je leven, als een avontuur.

Kwaliteit van leven
Het verschil dat het verschil maakt is dat je je afvraagt welk resultaat je wilt bereiken en welke keuze daarvoor nodig is.

Leg ik me neer bij deze situatie en kies ik voor de standaard route in de gezondheidszorg, waar miljoenen mensen chronisch ziek zijn en blijven?
Laat ik anderen bepalen wat er met mijn gezondheid en mijn kwaliteit van leven gebeurt?

Of kies ik voor een oplossing die past bij wie ik ben en hoe ik wil leven, waarbij ik mijn eigen toekomst bepaal?
Zelfs als ik daarvoor nieuwe mogelijkheden moet vinden die buiten mijn comfortzone liggen?

Kies je voor pijn en ziekte – of voor gezondheid en vrijheid?

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

 • 440 words-2 min read-

  Kloppen je vooroordelen over natuurgeneeskunde eigenlijk wel? Van beroep ben […]

  Lees meer
 • 219 words-1 min read-

  Lees het verhaal van Hannah die haar werk niet meer […]

  Lees meer
 • 2164 words-11 min read-

  Lees het verhaal van Lindi die de pijn bijna niet […]

  Lees meer