In deze Tip geef ik antwoord op de vraag waar ik het eigenlijk over heb als ik over ‘Gezonde voeding’ spreek. Omdat deze vraag niet in één alinea te beantwoorden is, geef ik hier een voorschotje.
Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor je lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht. Met gezonde voeding voel je je fitter. Je hebt een kleinere kans op diabetes, kanker, ziekten van je hart en bloedvaten en auto-immuunziekten.
Gezonde voeding is:
* elke dag veel groente
* elke dag fruit
* elke dag volkoren producten
* elke dag een handvol ongezouten noten
* elke dag een paar glazen melk of schaaltjes yoghurt (melk of yoghurt van dieren, soja of andere planten)
* ongeveer 3 eieren per week
* 1 keer per week of vaker peulvruchten, zoals bruine of witte bonen, kikkererwten of linzen
* 1 keer per week vis, liefst vette vis zoals haring, heilbot, zalm of makreel
* als u vlees eet: kies dan het liefst onbewerkt wit vlees. Wit vlees is vlees van gevogelte zoals kip of kalkoen
* eet geen rood vlees.
* worst en vleeswaren horen ook niet bij gezonde voeding
* weinig dranken waar suiker inzit, zoals sap en fris
* weinig producten gemaakt van witte tarwe, zoals witbrood, koekjes, biscuits, zoutjes
* weinig geraffineerde suikers
Eet veel groenten en fruit
Eet elke dag veel groente: minimaal 250 gram. En eet 2 stuks fruit per dag. Dan heeft u een kleinere kans op ziekten van uw hart en bloedvaten en sommige soorten kanker. Probeer regelmatig een andere groente of ander fruit. Wissel af.
Eet vooral volkoren producten
Kies voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Hierin zitten veel koolhydraten, voedingsvezel en verschillende vitamines. Ook zorgen ze voor een vol gevoel.
De bruine kleur van brood betekent niet altijd dat dit brood gezonder is. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met mout-extract of gekaramelliseerde suiker. Het brood wordt er wel donkerder van, maar er zitten maar weinig extra voedingsstoffen in. Als brood echt volkoren is, staat dit bij verpakt brood op het etiket.
Eet vaak peulvruchten
Eet 1 keer per week of vaker peulvruchten. Bijvoorbeeld bruine bonen, witte bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.
Kies voor gezonde vetten
* Kies vaker producten met gezonde vetten (onverzadigde vetten). Zoals olijfolie, halvarine, vette vis en noten.
* Kies minder vaak producten met ongezonde vetten (verzadigde vetten en transvetten). Zoals roomboter, koekjes, chips, snacks, worst of salami.
Er zijn nog veel meer onderwerpen, zoals melkproducten, zout en alcohol. Daar is natuurlijk van alles over te zeggen.
Het belangrijkste voor nu is dat je je realiseert dat bovenstaande ‘regels’ algemeen zijn en nooit gelden voor iedereen. Ze gelden voor de grootste groep mensen. Wetenschappelijke of wetenschappelijk klinkende stellingen gelden altijd voor de grootste groep, maar nooit voor iedereen. Dus pas op met wat je leest en hoort. Neem niet zomaar alles aan.
In mijn praktijk onderzoek ik bij iedereen welke voeding het best vermeden kan worden en welke voeding juist de gezondheid ondersteunt. Dat kan verschillend zijn voor iedereen.
Veel mensen hebben al een bepaalde leefstijl of een voedingsprogramma. Daar hou ik uiteraard rekening mee. Bij de intake en het onderzoek in de praktijk besteed ik daar al aandacht aan.
Tot ziens!
Hartelijke groeten,
Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.
continue reading
Related Posts
Lees het verhaal van Brigitte die niet meer de deur […]
Hoe kan dat nou dat mensen toch kunnen herstellen van […]
Ontdek hoe je ervoor kunt kiezen je ook goed te […]