Emko Bos

Van gezond naar invalide.

Ik kreeg klachten aan mijn heup. Ik had in eerste instantie met name pijn na het hardlopen. Gaandeweg ging ik ook minder goed lopen. De huisarts stuurde mij door naar de fysiotherapeut. Mijn klachten werden echter steeds erger, tot ik verschrikkelijk veel pijn had. Mijn heup was stijf en mensen zagen aan mij dat ik niet goed liep. Na het maken van een röntgenfoto was de diagnose duidelijk: ernstige artrose in mijn heup. Het kraakbeen in mijn heupgewricht was ernstig aangetast en de arts gaf mij de boodschap mee dat het niet beter ging worden. Door zijn korte boodschap vroeg ik een second opinion aan, maar deze arts was zo mogelijk nog botter. Hij vertelde mij dat ik binnen vijf jaar een nieuwe heup nodig zou hebben.

Hoewel ik het niet kon verklaren, had ik bij al deze verhalen het gevoel dat het niet over mij ging. Er moest een andere conclusie mogelijk zijn. Ik had alleen geen idee wat ik moest doen, ook omdat ik geen enkel perspectief geboden kreeg.

In de periode erna begon de pijn in mijn heup steeds meer invloed op mij te hebben. Ik had moeite met gewoon lopen. Toen ik zelfs niet meer normaal uit de auto kon stappen, dacht ik: ‘Jeetje, ik ben invalide geworden.’ Tot dat moment dacht ik nooit na over mijn gezondheid. Dat was simpelweg niet nodig. Nu zag ik op tegen activiteiten waar ik eerder nooit over nagedacht had. Het werd steeds groter en vulde mijn hele hoofd – tot ik er de hele dag mee bezig was.

Vrij van pijn

Ongeveer een half jaar later adviseerde een vriendin mij om naar Wim te gaan. Ik had nooit eerder een alternatieve behandeling gehad en dit was dus nieuw voor mij. Ik had een goed gevoel bij Wim en ben bij hem met de behandelingen gestart.

Na de eerste behandeling met kruiden werkte Wim met zijn handen. Hij helpt het lichaam zichzelf te herstellen. Ik kreeg voedingsadviezen van hem, waar ik me aan gehouden heb.

Wim heeft een prettige manier van werken. Hij is professioneel en duidelijk en daarnaast ook betrouwbaar en plezierig in de omgang. Zijn manier van werken vind ik fantastisch. En het belangrijkste: het werkt. Als snel werd de pijn minder en werd mijn been minder stijf. Na ongeveer tien behandelingen was ik klaar. De pijn was weg! En net zo belangrijk: ik dacht er niet meer aan. Dat was een groot contrast met een jaar daarvoor.

Momenteel heb ik geen enkele pijn meer. Ik loop normaal en niemand kan zien dat er iets met mijn heup aan de hand is geweest. Ik heb weer dezelfde belastbaarheid als hiervoor. Maar er is meer: ik voel me nu gezonder en helderder dan ik ooit geweest ben, zowel fysiek als mentaal. Dat ik naar Wim ben gegaan, is de beste beslissing van mijn leven.

Geloof in het mogelijke

In mijn proces kreeg ik van de artsen geen enkele hoop. Toch bleef ik geloven in de mogelijkheid om te herstellen. En dat zou ik iedereen willen meegeven: ook al zeggen artsen dat je niet kunt herstellen en dat je maar met je pijn moet leren leven, blijf geloven dat herstel van je klachten mogelijk is.
———————————————————–

Wil je meer ervaringen van (ex)cliënten per email lezen, meld je dan aan voor de Vrij van Pijn Tips