‘Heb je het al opgegeven?’:

Ken je dat? Dat als je pijn door artrose hebt, dat je je dan soms geen raad meer weet?
De pijn houdt je steeds vaker en intenser weg van alles wat je wil doen en bereiken. De ‘gewone’ dingen glippen door je vingers.

Het kan moeilijk zijn om je klachten te accepteren.
Door de erger wordende pijn kun je je uitgeput voelen, machteloos, hulpeloos en teleurgesteld. Je kunt je wanhopig voelen omdat je geen vooruitgang boekt, ondanks al je inspanningen.

Het oude gezegde is waar: ‘Waar je tegen vecht hou je in stand’.
In plaats van vechten kan je beter je omstandigheden en je pijnklachten accepteren. Acceptatie is een essentiële stap voor verbetering. Als je je pijn niet accepteert, is er weinig of geen ruimte voor verbetering. Het gevecht met je pijn eindigt dan als een onmogelijke strijd tegen jezelf die je zal blijven verliezen.

Moet je dan blijven wachten op de ultieme oplossing voor je pijnklachten?
Wat mensen met pijn door artrose gemeen hebben is het oneindige verlangen naar verlichting en een definitief einde aan de pijn. Je hoopt op een magische oplossing, een nieuw medicijn of een nieuwe wetenschappelijke technologie. Of dat de klachten spontaan weg zijn als je opstaat op een mooie morgen. Herken je dat? Ben jij daar ook op aan het wachten?

Dit noemen we de alles-of-niets benadering. 
‘Ik doe niets voordat ik zeker weet dat ik 100% van de pijn afkom’. De valkuil van de alles-of-niets benadering is dat je, als het effect van een medicijn of behandeling niet aan je verwachtingen voldoet, alle hoop laat varen en je jezelf weer onderdompelt in de diepten van de wanhoop.

Dat maakt het lastig om hoop vast te houden en optimistisch te blijven.
Als behandelingen of remedies niet voldoen aan onze verwachtingen dan word je gegrepen door verdriet en boosheid. Je machteloosheid neemt de overhand.

Als je je verdriet laat overheersen, zul je verdrinken in je tranen.
Je blijft hangen in alles wat je bent verloren en wat je allemaal niet meer hebt of kan.

Als je je laat leiden door je boosheid, zal het je uiteindelijk al je kracht kosten.
Je frustratie, bitterheid en boosheid zullen je vasthouden en je blind maken voor het wat je nu wel hebt, wat nog wel goed gaat en wat je nu kunt doen om te bereiken waar je zo gretig naar verlangt. Door je boosheid verlies je enorm veel kracht. Kracht die je juist nodig hebt voor je herstel en opbouw van je energie. Als je handelt vanuit boosheid zal je het gevecht ook niet winnen.
Waar wat dan wel?  

Wat is sterker en effectiever dan je machteloosheid?
Wat is belangrijk om dan wel aandacht, tijd en energie aan besteden? Pas als je je pijn hebt geaccepteerd is er ruimte voor een nieuwe stap in de juiste richting.

Met acceptatie bedoel ik niet dat je moet berusten in je situatie.
Met acceptatie bedoel ik dat je de huidige situatie ziet zoals hij is. Het inzicht komt dan vrij dat jij en jij alleen kan bepalen van wie je hulp wilt en door wie je wel of niet behandeld wil worden. Jij bepaalt naar wie je wil luisteren en wat je nodig hebt voor echte pijnbestrijding en je herstel.
Je realiseert je dat jij degene bent die de verantwoordelijkheid hebt. Jij hebt het heft in handen.

Wat heb je daarvoor nodig:
                 
1) Wacht niet passief op redding, maar blijf gefocust op een oplossing. Elk moment biedt weer een nieuwe mogelijkheid aan, met de hulpbronnen die daarbij horen en de juiste richting die je kunt inslaan. Stilstand is achteruitgang; dus blijf in beweging.

2) Maak plaats voor iets nieuws dat je nog niet kent en wat je verder gaat brengen; wees nieuwsgierig in plaats van oordelend. Oordelen zijn gericht op het verleden, nieuwsgierigheid is gericht op het heden en wat nog gaat komen.

3) Wees actief en creatief in plaats van behoudend en afwachtend. Want als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

4) Verkwist je aandacht en energie niet aan de pijn, beperkingen en tegenslag. De ellende wordt alleen maar groter en erger omdat je daar zoveel aandacht en energie aan besteedt. Je neemt jezelf in de maling door al je persoonlijke kracht en energie te besteden aan wat niet meer kan. Besteed je aandacht en energie aan nieuwe en mogelijke oplossingen; doe wat je nog nooit hebt gedaan, zodat kan gebeuren wat al die tijd nog niet is gebeurd.

5) Geef jezelf toestemming om te herstellen. Maak ruimte voor nieuwe informatie en kennis die je nodig zal hebben in het herstelproces. Want als je blijft vasthouden aan wat je al kent of hebt gedaan blijf je stilstaan. Doe het onverwachte, doe eens compleet anders!

6) Neem de verantwoordelijkheid over je gezondheid en je klachten. Ook al ben je gefrustreerd, boos en teleurgesteld, andere mensen of gebeurtenissen kun je niet de schuld geven van jouw ellende en tegenslag. Jij bent degene die keuzes maakt en beslissingen neemt over jouw leven en jouw situatie. Je hebt altijd de kans, tijd en ruimte om nieuwe keuzes te maken. Dat kan niemand anders voor je doen.

7) Als de oplossing op de bekende en afgebakende paden had gelegen, was je hem allang tegengekomen. Je moet er lef voor hebben om een nieuwe, misschien onverwachte beslissing te nemen. Herstellen van pijn vraagt een hoop moed om iets te doen dat je nog niet kent. Als je geen ruimte hebt voor iets nieuws blijf je in een cirkeltje ronddraaien. Dan zou de wereld nog steeds plat zijn en niet rond. Durf je buiten de gevestigde paden te begeven!

Zie verbetering en herstel van je pijnklachten niet als een probleem, maar als een uitdaging. Het concept verbetering en herstel van ‘chronische’ pijn door artrose bestaat al. Het is beschikbaar en het is mogelijk. Jij bent nu aan de beurt om een keuze te maken die je dichterbij de gewenste situatie in je gezondheid brengt. En een gezonde toekomst. 

Kies waar je naar verlangt, waar je naartoe wilt. Handel daar dan ook naar en zet de eerste stap die je dichterbij je diepste verlangens en je optimale gezondheid brengt. Misschien is die ene email sturen al genoeg om de hele machine voor duurzaam herstel in gang te zetten. Zonder zekerheid, zonder garanties.

Kies de weg met een hart. 
Kies je voor het leven vanuit warmte, liefde, vertrouwen, kracht en passie? Met alles erop en eraan en alles wat er mogelijk is… alles dat jou van binnenuit het gevoel geeft dat je leeft? Dan kan ik wellicht wat voor je doen.

Dit is een uitnodiging, wat je ermee doet is jouw keuze…

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

 • 649 words-3 min read-

  Lees het verhaal van Annet die bijna niet meer kon […]

  Lees meer
 • 440 words-2 min read-

  Kloppen je vooroordelen over natuurgeneeskunde eigenlijk wel? Van beroep ben […]

  Lees meer
 • 525 words-3 min read-

  Lees het verhaal van Adri die pijn had bij alles […]

  Lees meer