Video 11: ‘Onbewuste doelen’

 

Tekst ondertiteling:

In de eerdere filmpjes hebben we al veel besproken over doelen en doelstellingen en misschien is je kwartje allang gevallen.

Maar ik ga je toch nog even vertellen waarom doelen en doelstellingen nou zo belangrijk zijn. Nog een keer en nog een beetje meer want het is van levensbelang.

Besef je dat we in feite de hele dag al doelen hebben zonder dat we het ons bewust zijn. Bijvoorbeeld, opstaan als de wekker gaat, aankleden is een doel in de ochtend, ontbijten is een doel in de ochtend, douchen is een doel in de ochtend. In de auto stappen om naar je werk te gaan is een doel in de ochtend, of in de middag of in de avond.

Het is in ieder geval een doel en zo gaat dat de hele dag door.

In ieder geval, dat geldt voor mij en wellicht herken je jezelf wel daarin op de een of andere manier. Misschien noemen we het geen doelen, maar het zijn wel degelijk doelen. Kleine doelen op onbewust niveau, die vinden op onbewust niveau plaats, vanuit onze gewoonte. En dat is prima, want ongeveer 80% van alles wat we doen dat doen we zonder na te denken, dat doen we automatisch, dat doen we uit gewoonte, onbewust.

En zolang alles hetzelfde blijft is dat natuurlijk een prima manier om te leven. De valkuil daarvan is natuurlijk wel dat het een beetje eentonig kan zijn. Dat het een beetje saai kan zijn. Maar daarvoor hebben we goede trucjes. We wisselen de saaie momenten af met leuke, verrassende en nieuwe dingen. We gaan bijvoorbeeld sporten, we gaan op vakantie, we gaan naar concerten, we gaan naar theater, we hebben allerlei hobby’s, er is genoeg te doen.

Maar waar het om gaat is: wat doe je als je iets anders nodig hebt? Iets anders dan je altijd gewend bent geweest, als er iets moet veranderen.

Wat doe je als de klassieke standaard manier niet meer blijkt te werken. Dat je daar niet tevreden over bent. Wat doe je sowieso als je een belangrijke keuze maakt in je leven? Wat doe je bijvoorbeeld als je een nieuwe baan wilt? Wat doe je als je een nieuwe auto wilt? Wat doe je als je gewicht wilt verliezen en je wilt afvallen? Wat doe je dan? Wat doe je als je een nieuwe opleiding wilt gaan doen?

Wat doe je als je van je pijnklachten al wilt en weer gelukkig en vitaal wil bewegen en leven? Wat je ook doet, wat je ook wilt veranderen, als je iets nieuws wilt bereiken in je leven, in je dagelijks leven, in je gezondheid. Dat begint altijd bij een nieuw idee. Een nieuwe gedachte, een nieuwe richting.

Anders dan je gewend bent, want een idee en gedachte is het begin van iets nieuws. Van iets nieuws bereiken, realiseren, dat begint altijd met een gedachte. Eerste denk je er over na en pas als je in beweging komt, als je het aan het doen bent, dan wordt je pas bewust van de opties die je hebt, dan weet je pas wat je wilt, wat je nodig hebt en hoe.

Je gaat bijvoorbeeld eerst bedenken wat voor andere banen zijn er eigenlijk die bij mij passen, welke auto’s worden er nu verkocht die ik leuk vind, die ik mooi vind, die ik lekker vind, die ik graag zou willen hebben. Of misschien moet ik wel een tweedehands auto kopen, dat zou kunnen. En welke mogelijkheden zijn er als ik gewicht wil verliezen. Welke opleiding kan ik het beste gaan doen want wat ik wil gaan doen dat is iets dat ik leuk vind, maar ook wat zin heeft.

Wat doe je als je van je chronische pijnklachten af wilt.

Allemaal realistische vragen, allemaal dingen waar we tegenaan kunnen lopen. En in alles hebben we zelf de vrijheid en de keuze om daar beslissingen in te nemen, om daar keuzes in te maken. En de standaard manier is om naar de huisarts te gaan, die verwijst je door naar een specialist. Dat is natuurlijk prima zolang het maar effect oplevert, zolang je er beter van wordt, zolang jou dat dichterbij je gewenste doel in je gezondheid brengt.

Namelijk dat je bijvoorbeeld op korte, maar ook op lange termijn van je pijnklachten afraakt. En dat je ook weer gezond kunt leven in vrijheid en onafhankelijkheid. Dat is in ieder geval, en dat zie je misschien aan mijn gezicht, wat voor mijn gezondheid belangrijk, heel belangrijk is nu, maar ook is geweest toen ik jarenlang ziek was, pijn had en in een rolstoel heb gezeten.

Bovendien is er nog veel meer mogelijk in het algemeen dan wat je hoort. Dat is altijd zo. Als je een auto koopt, als je een opleiding wil gaan doen, als je van je pijn af wilt, er zijn altijd eindeloos veel mogelijkheden.

En bedenk wel dat dokters niet zoveel mogen zeggen over andere mogelijkheden en behandelingen. Die moeten zich aan de regels houden. Dat zijn de regels die door het ministerie zijn opgesteld en dokters die willen hetzelfde, die willen ook dat jij van je pijn en klachten afraakt, maar ze worden dus beperkt van bovenaf. Goed om dat te beseffen. Het is niet hun schuld, ze kunnen er niets aan doen.

En ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar als je vastzit in het herstelproces en er gebeurt niet zoveel, er verandert niet zoveel, dan is het misschien wijs om niet je doel te veranderen, het doel dat je van je pijn af wilt en natuurlijk weer vitaal en gezond wilt zijn, maar om je strategie te veranderen.

Met andere woorden, om op een andere manier je doel te bereiken dan op de standaard manier. De standaard manier waar iedereen in eerste instantie aan denkt en die iedereen, of in ieder geval de meeste mensen doen. En daar ga ik mee verder in het volgende filmpje.

Volgende week zaterdag staat die op de website.

Dus maak er een hele mooie dag van!