relatie met arts

Concrete suggesties hoe je jouw relatie met je specialist kunt verbeteren:

Een goede relatie opbouwen en onderhouden met je behandelend arts is in het bijzonder belangrijk voor mensen met chronische pijnklachten, omdat:

1)    Er zowel bij de arts als bij de patiënt gevoelens van machteloosheid, hopeloosheid en frustratie kunnen zijn ontstaan omdat de pijnklachten niet positief hebben gereageerd op conventionele medische zorg.

2)    Het je meer betrokken houdt: als je meer betrokken bent, heb je een groter gevoel van persoonlijke controle bij de behandeling van je pijn.

3)    De arts meer gemotiveerd zal zijn om met je mee te denken, als je een actieve houding aanneemt. Dokters houden ervan dat je verantwoordelijkheid neemt voor je verbetering van je gezondheid.

4)    Je arts eerder geneigd zal zijn om je in vertrouwen te nemen als hij een beslissing moet nemen. Bijvoorbeeld waarom hij bepaalde medicijnen niet wil voorschrijven of waarom hij langzaam je activiteit weer wil verhogen.

Ik kan me best voorstellen dat je, na alles wat je hebt meegemaakt, denkt dat het weinig zin heeft om de relatie met je arts te verbeteren. Jij weet dat het beste, dus ik laat het je zelf bepalen.

Hier krijg je in ieder geval  5 tips om het zowel voor jezelf als voor je arts gemakkelijker te maken:

1)    Wees duidelijk wat jij verwacht van je arts.

Denk erover na en schrijf het op.  Blijf wel realistisch. Artsen hebben al bepaald dat je pijnklachten chronisch zijn dus ze kunnen je niet van je pijn afhelpen. Je weet nu al dat ze niet zoveel voor je kunnen doen. Ze kunnen je echter wel informatie geven over je medische aandoening en over de medicijnen die je (hebt) gebruikt. Ze kunnen je ook adviseren over je emotioneel/psychologische behoeften en je eventueel doorverwijzen.

2)    Wees duidelijk over wat de arts van jou kan verwachten.
Word je bewust van je verantwoordelijkheden als patiënt.  Bespreek wat je doet als je te maken krijgt met een opleving of verergering van de pijn en mogelijkheden voor het veranderen van medicijnen of doseringen. Zoek uit wie je kan bellen als je arts niet beschikbaar is. Vertel dat je geïnformeerd wilt blijven en vertel hem hoe je omgaat met je ziekte en welke keuzes je eventueel zelf wilt maken.

3)    Stel de juiste soort vragen.
Onzekerheid over je medische status kan angst veroorzaken omdat je geen controle en overzicht hebt over je situatie. Stel al je vragen over je medische toestand waar je een antwoord op wilt. Wees assertief: je hebt het recht om alles over je ziekteomstandigheden te weten te komen. De meeste artsen zullen dat respecteren, naar je luisteren en hun best doen om elke vraag te beantwoorden. Maar je moet het wel eerst vragen.

4)    Bereid je erop voor dat je problemen kunt verwachten met je arts.
Geen relatie is perfect, en dat lijkt specifiek van toepassing te zijn op de relatie met je arts. Vaak omdat er het spanning geeft voor de patiënt om de arts te bezoeken. Veel mensen zijn boos of teleurgesteld tijdens het consult. Meestal heeft dit te maken met een slecht wederzijds begrip of een gebrek aan verduidelijking van de verwachtingen en wensen. Artsen kunnen veel, maar ze kunnen je gedachten helaas niet lezen. Ze kunnen je niet goed helpen als je je klachten, zorgen, angsten en frustraties niet met ze deelt. Het zijn ook mensen.

5)    Neem verantwoordelijkheid voor jezelf.
De relatie met je arts wordt veel sterker als jij de leiding neemt en de verantwoordelijkheid neemt voor jouw situatie. Het is niet aan de arts om beslissingen te nemen over je gezondheid, dat is aan jou. Jij bent degene die beslissingen neemt over behandelingen van je pijnklachten en keuzes over ondersteunende behandelingen, en alternatieve therapieën. Artsen weten in het algemeen niet veel van behandelingen buiten het reguliere circuit; sommigen zijn er zelfs bang voor en houden de deur dicht. Dat is prima en daar hebben dokters recht op. Waar het om gaat is dat de arts aan het eind van zijn mogelijkheden is dus niet voor jou kan beslissen. Als je je eigen verantwoordelijkheid accepteert, zal je ook niet veel meer verwachten van je arts. Je kunt dan ook niet meer teleurgesteld worden.

De relatie die wij hebben met onze arts kan veel invloed hebben op onze gevoelens van welzijn. Doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,

Wim Beek – Vrij van Pijn

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

  • 227 words-1 min read-

    Lees het verhaal van Hester die toch een weg heeft […]

    Lees meer
  • 977 words-5 min read-

    Leg jij je er bij neer als je hoort: ‘Leer […]

    Lees meer
  • 296 words-1 min read-

    Lees het verhaal van Angela die wanhopig was van de […]

    Lees meer